Şeful AEP, despre românul care a arătat cum se poate FRAUDA votul prin corespondenţă: "Putea să îşi pună în PERICOL buletinul de vot"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele AEP, Florin Mituleţu Buică, a făcut primele precizări după videoclipul realiazt de un român din Londra, care arată cum poate fi dezlipit sticker-ul "votat" de pe opţiunea de vot.

Şeful AEP a declarat că autocolantul poate fi dezlipit, însă posibilitatea de fraudare a votului nu există, în condiţiile în care se respectă aceiaşi paşi ca în ţară şi procedura de numărare a voturilor este filmată.

"Într-adevăr, mutatul autocolantului de vot este posibilă. Doar că, din momentul în care ai băgat buletinul de vot cu opţiunea de alegător pe unul dintre candidaţi, acesta pleacă sigilat către ţară.

Toate buletinele de vot pentru votul prin corespondenţă sunt deschise în aceeaşi procedură ca şi în ţară.

În primul rând, procedura de deschidere a urnei este filmată. Buletinul de vot este filmat când se deschide şi se citeşte opţiunea fiecărui alegător la deschiderea plicului şi se pune pe fiecare candidat ulterior.

Deci nu există în niciun caz posibilitatea fraudării acestui vot prin corespondenţă, deoarece procedura este într-o secţie de votare petnru corespondenţă, care desfăşoară aceleaşi operaţiuni ca la o secţie de votare din ţară. Pe deasupra, aceeaşi secţie de votare poate avea observatori interni din partea organizaţiilor non-guvernamentale, care pot supraveghea acest vot", a spus Mituleţu Buică, la Digi24.

Citeşte şi: ŞOC. Un ROMÂN stabilit în Londra arată cum poate fi FRAUDAT votul prin corespondenţă - VIDEO

Cât despre cetăţeanul român din Londra care a postat un videoclip în care demonstrează cum se poate dezlipi sticker-ul, şeful AEP a spus că se poate să îşi fi pus în pericol bultinul de vot.

"Într-adevăr, cetăţeanul respectiv putea să îşi pună în pericol buletinul de vot, ori operaţiunea de vot prin corespondenţă acasă putea fi pusă în pericol şi cererea dânsului să fie de prisos. Şi ulterior trebuia să se prezinte la o secţie de votare. Posibil ca avel buletin de vot să fi plecat cu una dintre opţiuni către ţară.

Într-adevăr, lipiciul, ştim... şi când cumpărăm un produs spune 'atenţie, nu-l trânti!'. Asta nu înseamnă că l-ai trântit şi e posibil să scape, să nu se distrugă. La fel şi aici spunem 'nu muta sticker-ul respectiv, că e pe răspunderea ta!'"

Nu are cum să existe nicio fereastră în vederea fraudării votului pentru că acel sticker se dezlipeşte destul de greu. Deci nu ne posibil să cadă în interiorul buletinului de vot, astfel încât să îl ia cineva să îl pună ulterior.

Nu are cum să desigileze. Toate plicurile stau sigilate până după ora 21:00, când începe numărărarea buletinelor de vot, pe aceeaşi procedură şi în acelaşi timp ca şi în ţară", a conchis Buică, la Digi24.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel