Se cere desființarea Secției condusă de Adina Florea: „Instrument de presiune, de compromitere a magistraților”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Asociația „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” solicită desființarea SIIJ, despre care avertizează că a fost transformată într-un instrument de presiune și de compromitere a magistraților.

„AMASP a solicitat în mod repetat Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să comunice datele de interes public privind cauzele pe care această structura le are în instrumentare, numărul de sesizări din oficiu înregistrate de la momentul operaționalizării, numărul de dosare soluționate, solicitări care au fost ignorate de conducerea acestei structuri.

În acest context de totală lipsa de transparență, AMASP consideră cel puțîn surprinzătoare preocuparea aparent selectivă și insistență a S.I.I.J. de a deschide sau de a redeschide dosare penale ori de a acordă o atenție aparte doar dosarelor care vizează procurorii și judecătorii catalogați în mass media și în zona politică drept "protestatari", "sorosisti", "rezistenți", "stalinisti", "bolșevici", "securiști" etc., având în vedere numărul procurorilor care funcționează la S.I.I.J. și numărul de dosare preluate de această secție.

Celeritatea și atenția acordate predilect acestor dosare, transformarea citării și a audierii magistraților în spectacole cu presă, însoțite de scurgerea în spațiul public, de date din anchetele respective ar putea trezi suspiciunea că se urmărește intimidarea ori discreditarea magistraților amintiți, în special în situația în care aceste dosare sunt recent înregistrate la SIIJ. Ascensiunea profesională fulminantă și surprinzătoare a unor procurori din cadrul S.I.I.J. și activitatea recentă a secției alimentează suplimentar această suspiciune", scriu magistrații, într-un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, AMASP ia act cu îngrijorare, fără a comenta, de percepția publică privind aparență că nu e nimeni la conducerea S.I.I.J. care să cunoască cine poate întră sau nu în ședințele de judecată, care ar putea să cenzureze eventuale erori ale procurorilor din subordine privind încadrări juridice elementare, aparență că în secția amintită poate activă oricine indiferent de cunoștințele deținute și chiar în lipsa unei minime experiențe relevante.

În consecință, având în vedere numeroasele recomandări ale instituțiilor europene, inclusiv ultimele constatări ale Comisiei de la Veneția, AMASP solicită factorilor decizionali competenți desființarea SIIJ, structura care pare să fie transformată într-un instrument de presiune și de compromitere a magistraților”, transmite AMASP, potrivit Ziare.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel