Se cere demisia lui Putin: Zeci de deputați au cerut preşedintelui Rusiei să demisioneze

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Deputaţi din 18 districte municipale din Moscova, Sankt Petersburg şi Kolpino au cerut demisia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, potrivit unei petiţii care conţine şi o listă de semnături, postată luni pe Twitter. 

"Noi, deputaţii municipali din Rusia, credem că acţiunile preşedintelui Vladimir Putin sunt în detrimentul viitorului Rusiei şi al cetăţenilor săi. Cerem demisia lui Vladimir Putin din funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse", se arată în petiţia postată de Ksenia Thorstrom, deputat local al districtului Semenovski din Sankt Petersburg.

Deputaţi din 18 districte din Moscova, Sankt Petersburg şi Kolpino au cerut demisia preşedintelui Rusiei

 

Petiţia vine după primele alegeri regionale şi municipale din Rusia de la începutul războiului, care au adus o victorie zdrobitoare pentru candidaţii pro-Kremlin.

"Textul petiţiei este concis şi nu 'discreditează' pe nimeni. Dacă sunteţi deputat municipal şi doriţi să vă alăturaţi, sunteţi binevenit", a declarat Thorstrom într-o postare pe Twitter.

Consiliul districtului Lomonosovski din Moscova a cerut, de asemenea, demisia lui Vladimir Putin, afirmând: "Opiniile dumneavoastră şi modelul dumneavoastră de guvernare sunt iremediabil depăşite şi împiedică dezvoltarea Rusiei şi a potenţialului său uman".

Se cere demisia lui Putin

 

Săptămâna trecută, deputaţii municipalităţii Smolninskoe din Sankt Petersburg au cerut Dumei de Stat a Federaţiei Ruse să depună acuzaţii de trădare împotriva lui Vladimir Putin. Mai mulţi dintre ei riscă acum să fie acuzaţi de discreditarea armatei ruse, potrivit unei postări pe Twitter a unuia dintre oficialii locali, Nikita Iuferev, potrivit CNN, titrează Rador.

UPDATE

Petiţia publică prin care preşedintelui rus Vladimir Putin i se cere să demisioneze din funcţie a strâns adeziunea a 84 de deputaţi (consilieri) municipali din toată Rusia, care cer ca Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) să îl acuze pe şeful statului rus de înaltă trădare pentru declanşarea campaniei militare în Ucraina, relatează EFE.

'Din ce în ce mai mulţi deputaţi aderă la cererea ca Vladimir Putin să demisioneze', a declarat luni presei Dmitri Paliuga, autorul acestei iniţiative, deputat municipal din Sankt-Petersburg.

Petiţia, care nu a fost trimisă încă Dumei, a fost semnată de deputaţi ai consiliilor municipale din toată Rusia. Printre deputaţii care au semnat petiţia se numără consilieri din Moscova şi Sankt Petersburg, precum şi primari din alte regiuni ale părţii europene a ţării şi Siberia.

Paliuga a indicat pe contul său de Twitter că a fost citat să se prezinte marţi în faţa unui tribunal districtual din Sankt Petersburg pentru presupusa discreditare a şefului statului. Cu toate acestea, politicianul a declarat că nu-şi regretă decizia de a se adresa Dumei, întrucât, în ultimele zile, a primit un mare sprijin din partea concetăţenilor săi din districtul Smolninski, gest pe care l-a considerat 'de o valoare inestimabilă'.

Paliuga şi câţiva dintre colegii săi s-au adresat Dumei săptămâna trecută cu cererea ca aceasta să-l acuze pe Putin de înaltă trădare pentru iniţierea 'operaţiunii militare speciale'. 'Considerăm că decizia preşedintelui Putin de a lansa operaţiunea militară specială dăunează securităţii Rusiei şi cetăţenilor săi', se arată în petiţie. Obiectivul petiţiei este ca Putin să fie înlăturat din funcţia de la conducerea statului, unde a ajuns în anul 2000 şi, conform reformei constituţionale, ar putea rămâne până în 2036. 'În opinia noastră, odata cu începerea operaţiunii militare speciale pe teritoriul Ucrainei în acţiunile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, există indicii ale unei infracţiuni prevăzute de articolul 73 din Constituţia Federaţiei Ruse, înaltă trădare', subliniază aceştia.

Potrivit solicitării, cetăţeni ruşi au murit încă de la începutul ostilităţilor, economia naţională s-a deteriorat şi are loc un exod al investitorilor şi al creierelor. În plus, NATO se extinde spre est şi, datorită deciziei preşedintelui, graniţa dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică s-a dublat odată cu intrarea Finlandei şi a Suediei. I

ntervenţia militară rusă a provocat un efect invers 'demilitarizării' ţării vecine cu furnizări de armament occidental în valoare de peste 38.000 de milioane de dolari. Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută, 70% dintre ruşi susţin într-o măsură mai mare sau mai mică campania militară în Ucraina, în timp ce 18% din populaţie se opune.

Rusia a anunţat sâmbătă retragerea trupelor sale din mai multe locuri strategice din regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei) ceea ce a stârnit criticile susţinătorilor unei ofensive mult mai agresive în Ucraina, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel