Scrisoare deschisă adresată lui Dăncilă. "Discutăm despre localităţi în pragul FALIMENTULUI"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Asociaţia Oraşelor din România au transmis o scrisoare deschisă adresată Vioricăi Dăncilă. În acel document sunt prezentate marile probleme cu care se confruntă autoritățile locale în acest an. Se pare unele primării sunt în pragul falimentului. 

„Doamnă prim-ministru,  

Încă de la începutul anului, în urma discuţiilor purtate cu Ministerul Finanţelor şi cu unul dintre consilierii dumneavoastră, pe proiectul de Buget de stat pe 2019, membrii Consiliului Director al Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), nu au fost luaţi în seamă de către Executiv, deşi au avertizat că este un buget naţional greşit construit, fără să asigure funcţionarea normală a oraşelor. După „păcălelile” succesive ale ministrului de finanţe, susţinut de Prim-Ministrul României, şi după ce guvernul ne-a deposedat de mulţi bani din bugetele locale în primele trei luni ale acestui an, primarii de oraşe consideră că, prin neluarea în seamă a propunerilor făcute de Asociaţia Oraşelor privind bugetul, s-a ajuns deja să discutăm despre localităţi aflate la limita supravieţuirii şi poate chiar în pragul falimentului.  

Considerăm că aceste subiecte sensibile şi arzătoare pentru primarii şi locuitorii oraşelor din România trebuie puse pe agenda publică şi, mai ales, urgent rezolvate, în caz contrar, alternativa rămasă fiind cea de a pune lacătul pe uşile primăriilor.  

În urma consultării membrilor AOR, vă solicităm o întrevedere de urgenţă, pentru discutarea şi rezolvarea problemelor oraşelor ajunse în criză, din care să nu lipsească găsirea de soluţii pentru:

Rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2019 şi realizarea  unei construcţiei bugetare care să asigure resursele financiare necesare îndeplinirii tuturor atribuţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru toate unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş, în vederea evitării falimentului multora dintre aceste U.A.T.-uri.

 

Întredevere cu premierul

 

Realizarea reformei administrativ-teritoriale şi consolidarea capacităţii administrative prin renunţarea la sistemul de organizare cu unităţi administrativ-teritoriale fragmentate şi dezvoltarea unor unităţi administrativ-teritoriale capabile să eficientizeze guvernarea centrală, regională şi cea locală.

Aprobarea de urgenţă a Codului Administrativ, act normativ necesar gradului de dezvoltare actual al administraţiei publice locale româneşti, menit să răspundă nevoii crescute de a oferi tuturor cetăţenilor servicii diversificate şi de calitate şi crearea unei administraţii performante.  

Suplimentarea sumelor din a POR pentru oraşe, singura şansă reală pentru dezvoltarea infrastructurii din localităţi; aceasta a fost extrem de bine primită de administraţiile locale de la nivelul oraşelor, dovadă stând şi numărul mare de proiecte depuse spre finanţare.  

Constatând că, nici până la această dată, deşi am încercat în nenumărate rânduri, nu v-aţi făcut timp să staţi de vorbă cu conducerea Asociaţiei Oraşelor din România, reprezentanta legitimă a intereselor celor 216 unităţi administrativ-teritoriale cu statut de oraş, vă cerem în mod public o întrevedere de urgenţă pentru discutarea rezolvării problemelor stringente cu care ne confruntăm, aceasta fiind un pas împortant pentru detensionarea stării de încordare în care se află administraţia publică locală.”

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel