SCANDAL politic de proporții: Ungaria, invitată să părăsească Uniunea Europeană, un fapt fără precedent în istorie

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Viktor Orban, premierul Ungariei (Sursa foto: Agerpres)
Viktor Orban, premierul Ungariei (Sursa foto: Agerpres)

Majoritatea statelor UE au invitat Ungaria să părăsească clubul european după adoptarea unei legi considerată homofobă, un fapt fără precedent în istoria comunitară. 

Liderii UE reuniți joi 24 iunie la Bruxelles au discutat îndelung cazul legii ungare care interzice orice referire clară la diferite orientări sexuale pentru a-i proteja pe minori. Multe state europene spun că aceasta este o încălcare a drepturilor cetățenilor, iar aceasta contravine valorilor fundamentale europene, relatează rfi.ro.

Premierul Olandei Mark Rutte l-a întrebat pe premierul Ungariei Viktor Orban de ce nu părăsește UE dacă nu intenționează să respecte valorile fundamentale ale acesteia. Rutte a făcut o referire explicită la articolul 50 al Tratatelor UE care a permis ieșirea Regatului Unit din clubul european. 

La fel Portugalia și Franța au invitat Ungaria să facă o alegere între valorile europene sau părăsirea UE.  

Cu totul, 14 state – semnatare ale unei scrisori de îngrijorare adresată Comisiei Europene - au reiterat joi preocuparea lor referitor la atitudinea homofobă a Ungariei. Lor li s-au adăugat și altele – printre care și România.  Doar Polonia și Slovenia au preferat să se abțină.

„Dar dacă vreți să continuați a face parte din UE, trebuie să respectați regulile și valorile europene”

 

"Ați decis să integrați UE și ne-am bucurat ca ați făcut-o”, i-a spus lui Orban premierul portughez Antonio Costa a cărui țară asigură acum președinția UE. „Dar dacă vreți să continuați a face parte din UE, trebuie să respectați regulile și valorile europene”, a adăugat el.

„Homosexualitatea nu este o alegere, i-a explicat premierul belgian Alexander de Croo, dar homofobia este o alegere”. 

In fine, Mark Rutte – care anunțase deja că va avea o explicație clară cu Viktor Orban, a spus că „Ungaria nu mai are ce face în UE dacă nu renunță la legea homofobă”. Atacul împotriva legii ungare a fost condus de Olanda și de Luxembourg al cărui premier Xavier Bettel a mărturisit presei cât de greu i-a fost să își recunoască, nu demult, homosexualitatea. 

Surse europene au explicat că la sfârsitul dezbaterii, care nu s-a aflat oficial pe agenda summitului, Orban era aproape învins. Inainte de discuție, premierul Ungariei afișa un aer încrezător și declara presei nu doar că nu este impotriva subiectului, dar că se poate explica.

"Legea aceasta este un ghid pentru părinți, nu este împotriva homosexualilor", a spus el la sosirea la Bruxelles. 

Ungaria poate fi dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție

 

In urmă cu două zile Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  a declarat că aceasta lege "este rușinoasă” și că va folosi „toată puterea pe care o are instituția pentru a ne asigura că drepturile cetățenilor europeni sunt garantate”. 

Aceasta înseamnă , teoretic, că Ungaria poate fi dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție care o va obliga să renunțe la această lege. 

Dar unele voci se ridică acum în apărarea Ungariei, unii analiști de la Bruxelles pretextând că „homosexualitatea nu este singura valoare europeană”. 

Problema este pusă de fapt diferit. Se vorbește aici despre dreptul comunităților - oricare ar fi ele - de a exista și de a avea un trai normal. In jurul acestei noțiuni se articulează dezbaterea despre „valorile fundamentale”. 

Ungaria nu este singura țară a UE unde comunitatea LGBTQ este pusă în pericol, dar o parte a liderilor UE au ales acest pretext pentru a regla conturi mai vechi cu Viktor Orban. 

Atitudinea sa sfidătoare la adresa Bruxelles-ului începe să devină periculoasă în 2015 odată cu criza migrației. După multe alte diferende și entorse la legea UE, Orban a sfârșit în vara trecută prin a încerca să blocheze planul de relansare a economiei europene post Covid19 în valoare de 800 de miliarde de euro.

Diferitele probleme au dus, în fine, după aproape două decenii de dispute, la excluderea partidului Fidesz al lui Viktor Orban din familia creștin democraților europeni, PPE.  

Alături de Polonia și de Slovenia, care preia președinția UE la 1 iulie, Ungaria este oaia neagră a Europei și se pare că de această dată picătura a umplut paharul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel