Scandal uriaș la Eurovision 2022. România, acuzată că a trucat voturile

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
eurovision 2022 ucraina
eurovision 2022 ucraina

Juriile din șase țări au fost eliminate din calculul notelor finale, iar România s-ar afla printre ele. Se pare că voturile au fost trucate și ar putea fi anulate. Televiziunea publică din România reacționează după izbucnirea scandalului.

Este scandal după concursul Eurovision din acest an. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) dezvăluie că şase jurii naţionale, între care cel al României, au fost eliminate din concurs, în cea de-a doua semifinală, din cauza unor nereguli la vot.

Concret, din Eurovision 2022 au fost eliminate Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino.

Organizatorul Eurovision a venit cu soluţia de a colabora cu partenerul său de vot şi au calculat un rezultat agregat, ce a înlocuit votul fiecărei ţări eliminate, pentru a doua semifinală, dar şi pentru marea finală (calculând în baza rezultatelor altor ţări cu un vot identic), procesul fiind validat de către monitorul independent de vot.

„În analiza votului juriului de către partenerul de vot pan-european al EBU după cea de-a doua repetiţie generală pentru a doua semifinală, au fost identificate anumite tipare de vot neconforme în rezultatele a şase ţări”, transmite EBU într-un comunicat de presă, citat de escxtra.com.

EBU transmite, totodată, că îşi rezervă dreptul de a elimina voturile suspecte în conformitate cu instrucţiunile oficiale de vot.

Sâmbătă seara, România nu a putut anunţa punctajul juriului, din motive tehnice. Coordonatorul concursului a anunţat că ţara noastră oferă 12 puncte oferite Ucrainei, care a câştigat concursul din acest an.

Cum funcționează Monitorul Independent de Votare

 

În timpul procesului de vot al juriului de sâmbătă seară de la Eurovision Song Contest 2022, EBU a lansat o declarație pentru a explica că juriile naționale din șase țări din a doua semifinală au fost excluse din concurs: "În analiza votării juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022 au fost identificate anumite modele de vot incorecte în rezultatele din șase țări”.

”Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu istoric de vot similar). Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare. EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectată de a manipula votul la Concursul Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu Instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul votului", adaugă organizatorul Eurovision 2022, fără să precizeze despre ce țări este vorba.

TVR, reacție în scandalul privind anularea votului la Eurovision: Reguli schimbate în timpul jocului

 

Televiziunea publică din România reacționează după izbucnirea scandalului privind anularea votului juriului României de către organizatorii Eurovision și transmite că regulile au fost schimbate în timpul jocului, cerând explicații organizatorilor.

TVR a transmis că și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS.

„Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei. Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: 'În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)'. În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România", transmite TVR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel