SCANDAL în Italia: Cimitirele sunt PLINE iar oamenii așteaptă din ianuarie să-și îngroape morții

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Angajații firmelor de pompe funebre din Roma au protestat, chiar lângă clădirea în care sunt depozitate sute de sicrie, la cimitirul Prima Porta. Oamenii stăteau la coadă în fața biroului administrativ când a izbucnit protestul. 

Roma se confruntă de la începutul anului cu o criză a locurilor de veci, potrivit publicației The Guardian, care publică un amplu reportaj pe această temă.  

Angajații firmelor de pompe funebre care au mers la cimitirul Prima Porta au declanșat un protest spontan. O parte din aceștia se aflau acolo pentru a aduce cadavre pentru înmormântare sau incinerare, iar alții pentru a ridica cenușa vreunui decedat incinerat cu luni în urmă.

"Este o situație tragică, rușinoasă. Uitați-vă în jur, așteptăm cu toții. Ei dau vina pe coronavirus, dar aceasta este doar o scuză. Așa este în fiecare zi”, a spus Maurizio, angajat al unei firme funerare.

"Spun că nu au spațiu, deci trebuie să așteptăm foarte mult”, a spus Gilberto, un alt angajat.

Prima Porta este cel mai mare cimitir din Italia, fiind întins pe o suprafață de 140 de hectare. Din păcate, însă, locurile de înmormântare lipsesc, iar crematoriul de aici, singurul din capitala italiană, funcționează la jumătate de capacitate.

Oamenii așteaptă să-și îngroape rudele moarte în ianuarie

 

Oamenii care au rude moarte încă din ianuarie spun că nici acum nu au fost îngropate sau incinerate, iar casele mortuare de la alte cimitire din oraș sunt în situații similare. Ama, compania municipală care administrează cimitirele, spune că întârzierile au fost agravate de decesele provocate de coronavirus și de reglementările impuse de Ministerul Sănătății din cauza pandemiei, potrivit The Guardian, citat de Digi24.

Dar, deși Covid-19 a contribuit la creșterea numărului de decese în Roma, cei de la pompe funebre spun că, de fapt, nimeni s-a preocupat să amenajeze mai multe spații de înmormântare. Ei spun că aproximativ 2.000 de trupuri neînsuflețite sunt în casa mortuară de la Prima Porta și „așteaptă” să fie înmormântate sau incinerate.

"Există liste de așteptări chiar mai mari la alte cimitire", a declarat Gianni Gibellini, președintele EFI, asociația care îi reprezintă pe proprietarii de pompe funebre, care săptămâna trecută a depus o plângere penală în legătură cu haosul înmormântărilor.

"Cimitirele Romei sunt degradate, dar înainte de orice, nu au spații de înmormântare. Avem nevoie de mai multe cuptoare de incinerare și parcele de înmormântare pentru a depune urnele persoanelor incinerate și cel mai mult avem nevoie de spațiu pentru a-i îngropa de decedați”.

Într-un clip care surprinde o coadă mare de mașini mortuare cu cadavre în fața biroului administrației Prima Porta, managerul cimitirului este filmat spunându-le celor de la serviciile funerare: „Nu mai există spațiu”.

Ama a spus că face tot posibilul pentru a rezolva situația și că lucrează la crearea a 60.000 de noi parcele funerare în oraș. Compania a amenințat, de asemenea, că îi va da în judecată pentru incitare la proteste pe directorii de la firmele funerare care la începutul acestei luni au depus coroane de flori lângă primărie, în semn de protest.

Povestea cutremurătoare a unui italian care așteaptă din ianuarie să-și incinereze mama

 

Mama lui Raffaele Chiurco a murit pe 25 ianuarie, iar trupul ei a fost ținut într-un depozit din Civitavecchia, un oraș port situat la aproximativ 80 de kilometri de Roma, înainte de a fi incinerat în Grosseto, Toscana. Cenușa ei se află acum într-o urnă la Prima Porta, dar Chiurco nu a primit încă o notificare pentru înmormântare.

Crematoriul de la Prima Porta este echipat pentru a efectua 50 de incinerări pe zi. În cazul în care capacitatea este atinsă, decedatul poate fi incinerat în afara Romei, dar numai cu autorizație de la Ama.

„A trebuit să aștept mai mult de o lună pentru a-mi incinera mama în Grosseto și acum, trei luni mai târziu, cenușa ei este încă la Prima Porta”, a spus Chiurco.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel