Scandal după anunțul că adaosul comercial va fi plafonat pentru produsele românești din supermarketuri. Retailerii sunt furioși

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Este scandal după ce propunerea ministrului Agriculturii de a plafona adaosul pentru produsele românești este aproape de a deveni un proiect concret. 

Florin Barbu tinde să devină unul dintre cei mai controversați miniștri din actuala guvernare. După ce a recunoscut că este un mare fan al lui Nicolae Ceaușescu, acesta vine acum și cu măsuri care aduc aminte de epoca trecută. Acesta vrea ca adaosul comercial pentru produsele românești să fie plafonat la 20%. De asemenea, pentru produsele importate și procesate în România, adaosul ar putea fi plafonat la 5%. Mai pe scurt, în cea de-a doua situație, luând exemplul zahărului, dacă acesta este importat și doar ambalat în România, i se va aplica un adaos maximum de 5%.

Legea ar urma să fie aplicată pentru toate supermarketurile, hipermarketurile, dar și pentru magazinele mici. Nu este încă foarte clar dacă această inițiativă ar putea ajuta în vreun fel producătorii ori îi va băga în faliment, pentru că produsele românești ar putea fi evitate de supermarketurile care nu vor dori să-și blocheze rafturile cu produse de pe urma cărora nu pot obține profit, mai ales că mai este deja în vigoare și o altă ordonanță de plafonare a prețurilor pentru produsele alimentare de bază.

„Sperăm că domnul ministru va reuși să găsească un moment în care se va opri din elanul zelos al plafonărilor, precum și din multiplele activități în spațiul public pe care le-am putut remarca în ultima perioadă și își va putea face o imagine de ansamblu și va încerca sa aibă un dialog real cu toti participanții la lanțul agro-alimentar din România și astfel va înțelege nivelul de îngrijorare și de incertitudine privind echilibrul sectorului agroalimentar din țară”, au precizat retailierii într-un comunicat citat de Antena 3. 

Produsele românești mai ieftine la rafturi? 

 

Ministrul Barbu și-a propus ca astfel să reducă prețurile. Doar că situația este puțin mai complicată decât și-ar dori ministrul. Un exemplu al implicării excesive a statului care a dus la penurie de alimente s-a întâmplat deja în Ungaria. A fost mai întâi situația plafonării prețurilor la combustibili care acum au ajuns la prețuri mult mai mari ca în România, iar apoi la produsele de bază unde s-a aplicat o plafonare foarte agresivă a prețurilor. 

Iată anunțul inițial făcut de ministru Barbu: 

„În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de calitate, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a declarat Barbu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel