"Șantajul" rusesc privind acordul de export de cereale a eșuat - consilier prezidențial ucrainean

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Acordul cu Ucraina privind cerealele din Marea Neagră a fost prelungit cu cel puțin 60 de zile
Acordul cu Ucraina privind cerealele din Marea Neagră a fost prelungit cu cel puțin 60 de zile

Rusia reia participarea la un acord de eliberare a exporturilor de cereale din Ucraina, deoarece și-a dat seama că inițiativa ar putea funcționa și fără implicarea Kremlinului, a declarat miercuri un oficial ucrainean de rang înalt.

Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a declarat, într-o declarație scrisă pentru Reuters, că decizia Moscovei a arătat că "șantajul" rusesc și "escaladarea și amenințările" eșuează atunci când întâmpină un răspuns hotărât.

"Într-un fel sau altul, Rusia, stânjenită, a revenit la "inițiativa cerealelor", deoarece s-a dovedit brusc că coridorul cerealelor ar funcționa chiar și fără participarea Kremlinului", a declarat Podolyak.

 

"Șantajul" rusesc privind acordul de export de cereale a eșuat

 

"Acest lucru spune un singur lucru: Rusia este întotdeauna inferioară celor care sunt mai puternici, celor care știu cum să primească o lovitură, celor care își argumentează puternic poziția".

Podolyak a sugerat că Kremlinul a calculat greșit atunci când și-a suspendat participarea la acord sâmbătă, spunând că nu poate garanta siguranța navelor civile care traversează Marea Neagră din cauza unui atac asupra flotei sale de acolo, despre care a spus că o parte a provenit din interiorul coridorului de export de cereale. Ucraina a declarat că acesta a fost un pretext fals.

"Când vrei să te joci de-a șantajul, este important să îți cunoști limitele", a declarat Podolyak, conform Reuters.

 

Decizia Moscovei a fost în principal rezultatul presiunii turcești asupra Rusiei.

 

"Rusia este obișnuită să joace constant pe escaladare și amenințări. Dar dacă există o poziție fermă din partea celorlalte părți, a mediatorilor, a garanților, atunci devine rapid clar că amenințările sunt doar formidabile PR internaționale".

Un alt oficial ucrainean de rang înalt, care a refuzat să fie identificat, a declarat pentru Reuters că decizia Moscovei a fost în principal rezultatul presiunii turcești asupra Rusiei.

Într-un tweet, ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, și-a exprimat, de asemenea, recunoștința pentru rolurile jucate de președintele turc Tayyip Erdogan și de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel