Salată boeuf. Rețeta clasică, românească, pe care bunicile o pregăteau de Paște

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Salata boeuf (scrisă în fel si chip: beof, boef, beouf sau biof) salata de vită sau salata olivier sunt denumiri ale aceluiași fel de mâncare. De zeci de ani, româncele prepară salata boeuf pentru ocaziile speciale. Iată care este rețeta clasică, românească, pe care bunicile o pregăteau de Paște.

Salată boeuf este doar acea salată care conține carne de vită fiartă. Dacă acest ingredient este înlocuit, atunci... nu mai vorbim de salată boeuf, căci denumirea preparatului vine din limba franceză, unde „boeuf“ înseamnă „vită“. Apoi, pentru o rețetă românească veritabilă, mazărea conservată este un ingredient care, la fel, este de nelipsit.

Salată Olivier, „părintele“ salatei Boeuf

Rețeta originală de salată boeuf nu este însă românească, această fiind doar o variantă mai săracă a acesteia. Bucătarul  francez Lucien Oliviera gătit pentru prima dată, la mijlocul secolului al 19-lea pentru restaurantul restaurantul Hérmitage din Moscova), o salată căreia i-a împrumutat numele său: Salată Olivier. Rețeta să a rămas secretă până în ziua de azi, știindu-se doar că la origine conținea ingrediente foarte scumpe: carne de vânat, crustacee, maioneză și legume. 

Dar iată care sunt ingredientele de care avem nevoie pentru o salată Boeuf românească.

Pentru supă de vită, unde vom fierbe carnea de vită, dar și legumele pe care le adăugăm în salată, avem nevoie de:

800 g carne de vită cu os pentru supe, ciorbe (cca. 500 g carne macră)

3 litri apă rece

2 lingurițe de sare

500 g zarzavat: morcovi, rădăcina de pătrunjel, păstârnac și o țelină mică, o ceapă mărișoară, întreagă (se aruncă după fierbere)

1 linguriță boabe de piper negru.

Vezi și: Horoscop de Paște... în bucătărie. Rețetele preferate ale zodiilor: Pentru Fecioare, combinația de miel cu caise este divină

Alte ingrediente pentru salată:

150 g castraveți murați (cam 3-5 bucăți)

150 g mazăre verde din conservă

250 g cartofi fierți în coajă

Maioneză din 3 gălbenușuri, 3 lingurițe cu vârf de muștar, zeamă de lămâie, piper alb și 200 ml ulei.

Salată boeuf. Rețeta clasică, românească, pas cu pas

 

Carnea se pune la fiert în apă rece. Când începe să fiarbă, se curăță de spumă. Se lasă la fiert o oră jumătate (sau două, în funcție de cât de greu fierbe carnea), apoi se adaugă legumele. Cartofii se fierb separat, în apă cu sare, iar mazărea, dacă este conservată, se adaugă în ultimele 5, 10 minute de fierbere. Legumele (morcovii, mazărea) și carnea se scot din supă și se lasă la scurs în strecurătoare. Cartofii se lasă la răcit și se curăță de coajă.

Apoi, toate legumele se taie cuburi de aproximativ 0,5 cm și se așază într-un bol mare. Castraveții se storc bine de zeamă și abia apoi se adaugă peste celelalte ingrediente. Restul de legume rămase, mai puțin ceapă fiartă se pot folosi la un piure de legume.

Din cele 3 gălbenușuri ale ouălor, ulei, lămâie, sare și piper alb se prepară o maioneză cu ajutorul blenderului sau robotului de bucătărie. Se amestecă apoi cu ingredientele și se lasă la rece până a două zi, când se poate orna și servi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel