CNAIR a reziliat contractul pe un lot din autostrada Transilvania

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
autostrada Pitesti-Sibiu
autostrada Pitesti-Sibiu

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reziliat joi contractul pentru secţiunea Chiribiş - Biharia a autostrăzii Transilvania. Pe autostradă nu au început lucrările deși contractul a fost semnat din 2020 cu o firmă românească. 

"CNAIR a reziliat astăzi contractul pentru secţiunea Chiribiş - Biharia a autostrăzii Transilvania! A fost nevoie de această măsură ca urmare a blocajului generat de constructor care nu a reuşit nici până acum să predea un Proiect Tehnic conform. Contractul a fost semnat în anul 2020, iar construcţia ar fi trebuit să fie finalizată până la sfârşitul acestui an (2022). CNAIR va relansa acest contract în cel mai scurt timp", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că modificarea recentă a legislaţiei privind achiziţiile publice va ajuta la urgentarea procedurilor şi nu va mai trebui astfel să pierdem ani de zile pentru reluarea lucrărilor, ca în trecut.

"Şantajul constructorilor care vor bani fără să muncească s-a încheiat", a precizat Grindeanu.

Conform unui comunicat al CNAIR, contractul a fost reziliat având în vedere următoarele aspecte: prevederile contractului nr. 92/50965/11.08.2020: "Proiectare şi execuţie pentru finalizarea Autostrăzii Braşov - Tg. Mureş - Cluj - Oradea, Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău - Borş, Lot 2 - Subsecţiunea 3C2: Chiribiş - Biharia, km 30+550 - km 59+100"; neîndeplinirea de către antreprenor a indicatorilor prevăzuţi la punctele de referinţă numărul 2 şi numărul 3; Proiectul Tehnic elaborat de antreprenor nu respectă prevederile contractuale şi legale în vigoare, ceea ce reprezintă o încălcare a prevederilor contractuale asumate de acesta; incapacitatea antreprenorului de a furniza o documentaţie de proiectare în termenii contractuali şi în conformitate cu cerinţele beneficiarului; antreprenorul exclude varianta de continuare a contractului şi de finalizare a execuţiei lucrărilor în valoarea de contract acceptată; antreprenorul condiţionează orice încetare amiabilă a contractului de posibilitatea participării acestuia la următoarea procedură de licitaţie pentru execuţia acestui lot de autostradă; neîndeplinirea de către antreprenor a obligaţiilor din Înştiinţarea de remediere emisă de către inginer conform sub-clauzei 15.1 din Condiţiile Speciale de Contract şi transmisă prin adresa BO3C2/21.0021/29.04.2021.


Un alt motiv al acestei decizii a fost constituit de întârzierile majore, nejustificate şi care exclud orice culpă a Beneficiarului în îndeplinirea de către Antreprenor a obligaţiilor contractuale, faptul ca, prin aceasta conduită, Antreprenorul a dovedit incapacitatea de a continua, respectiv de a finaliza obiectivul prevăzut de contract, aspect care reprezintă, în mod vădit, neîndeplinirea unor obligaţii contractuale semnificative şi esenţiale, cât şi atitudinea Beneficiarului, care, deşi ar fi putut da eficienţă instrumentului rezilierii la un moment anterior, a dovedit bună-credinţă şi a acordat Antreprenorului prorogări şi termene rezonabile în care acesta să revină în matca Acordului Contractual, manifestând o conduită în acord cu prevederile legale şi contractuale.

Contractul a fost semnat în 2020, pe o sumă mult sub estimările CNAIR

 

Contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului Chiribiş - Biharia, 28,55 km, din A3, în valoare de 326,5 milioane de lei, a fost semnat în iunie 2020 cu asocierea Trameco - Vahostav - Drumuri Bihor - Drum Asfalt - East Water Drillings. Proiectarea avea alocată şase luni, iar execuţia, 18 luni. 

Contractul a fost atribuit pe baza unei licitații, iar antreprenorul român a licitat o sumă mult sub ceea ce estima CNAIR că ar reprezenta costul de construire al autostrăzii. Ulterior, firma a cerut sume suplimentare, constatând ca banii nu ajung. 

CNAIR spune că din acest moment constructorul trebuie să părăsească șantierul. 


"În oricare din aceste evenimente sau circumstanţe, Beneficiarul, în termen de 14 zile de la transmiterea unei înştiinţări către Antreprenor, are dreptul să rezilieze contractul, acest instrument instituţional operând de plin drept fără nicio altă notificare prealabilă, fără încuviinţarea vreunei instanţe judecătoreşti şi / sau arbitrale şi fără a mai fi necesară îndeplinirea vreunei alte formalităţi şi să evacueze Antreprenorul de pe şantier. Opţiunea Beneficiarului de a rezilia Contractul nu va prejudicia niciun alt drept al Beneficiarului prevăzut în contract sau alt drept. Astfel, după reziliere Antreprenorul va părăsi şantierul şi va preda Inginerului toate bunurile solicitate, toate Documentele Antreprenorului şi orice alte documente de proiectare întocmite de sau pentru el", se menţionează în comunicat.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel