Rusia susține că Podul Crimeei a fost distrus de explozia unei maşini-capcană

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Rusia și China explorează construirea unui tunel subacvatic pentru a lega Crimeea de Rusia
Rusia și China explorează construirea unui tunel subacvatic pentru a lega Crimeea de Rusia

Incendiul de pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit France Presse. 

"Astăzi la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea", a indicat Comitetul.

Autorităţile ruse în domeniul drumurilor au indicat pe site-ul lor că traficul pe pod este "întrerupt temporar".

Cauzele incendiului "sunt pe cale să fie stabilite", potrivit Căilor ferate din Crimeea.

Podul din Crimeea, inaugurat în 2018, trece peste strâmtoarea Kerci pentru a lega teritoriul rus de peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

El a devenit un simbol al anexării din 2014 şi este utilizat de armata rusă pentru a-şi aproviziona trupele cu material material în sudul Ucrainei.

Rusia a afirmat întotdeauna că podul nu riscă nimic, în pofida luptelor în Ucraina, dar a ameninţat Kievul cu represalii dacă forţele ucrainene ar încerca să atace podul sau Crimeea.

Mai multe explozii au avut loc în ultimele luni la instalaţii militare din Crimeea, rezultat probabil al operaţiunilor militare ucrainene, cum ar fi la baza militară din Djankoi, devastată în august de o deflagraţie la un depozit de muniţii.

 

Rusia iniţiază o anchetă penală cu privire la explozia pe podul de peste Kerci, care leagă Crimeea de teritoriul rus

 

Rusia a deschis sâmbătă o anchetă penală asupra exploziei care a avariat grav importantul pod care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014 şi care a fost provocată, potrivit ei, de explozia unui vehicul, relatează AFP.

Comitetul de anchetă rus a declarat că a "deschis o anchetă penală în legătură cu incidentul de pe podul Crimeii". El a precizat că incendiul care s-a declanşat a avut loc după "explozia unui camion".

Şeful parlamentului regional din Crimeea, instalat de Moscova, Vladimir Konstantinov, a denunţat o lovitură a "vandalilor ucraineni".

Dacă Ucraina este la originea incendiului şi a exploziei pe podul Crimeii, ar fi o palmă pentru Rusia că o infrastructură atât de crucială şi atât de departe de front poate fi avariată de forţele ucrainene.

Rusia înregistrează eşecuri militare de la începutul lunii septembrie, trupele sale fiind forţate să se retragă atât în nord-est, cât şi în sudul ţării, în special în regiunea Herson, situată la frontiera cu Crimeea, şi a cărei anexare o revendică Putin.

Incendiul a determinat sistarea temporară a traficului pe calea ferată şi pe porţiunea auto a podului peste strâmtoarea Kerci.

Podul este esenţial pentru transportul de persoane şi mărfuri spre peninsulă, dar şi pentru trupele desfăşurate în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre situaţia de "urgenţă de pe podul Crimeii". "El nu a făcut previziuni despre un calendar al reconstrucţiei" podului, a afirmat Peskov, citat de agenţia de presă oficială RIA Novosti.

O explozie puternică a avariat podul Crimeii, legătură strategică între Rusia continentală şi peninsula ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014, în ceea ce pare să fie o lovitură incredibilă asupra unui simbol al ambiţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin de a controla Ucraina, comentează Reuters.

Avarierea podului dă o altă lovitură gravă efortului de război al Rusiei în Ucraina, perturbând o rută crucială de aprovizionare.

Dmitri Peskov a admis pe Twitter că podul, care deservea calea ferată şi transportul auto, ar fi închis pe termen nelimitat.

Mai multe secţiuni al podului de 12 mile s-ar fi prăbuşit în apele Mării Azov, conform news-24.fr.

Într-o reacţie la acest incident, Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei preşedintelui Volodimir Zelenski, l-a calificat drept "un început", dar fără a revendica direct responsabilitatea Ucrainei, notează Reuters.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Mihailo Podoliak notează: "'Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce este furat trebuie să fie returnat Ucrainei, tot ce este ocupat de Rusia trebuie să fie eliberat'.

Putin a inaugurat personal, în 2018, podul de 4 miliarde de dolari, cunoscut şi sub numele de Podul Kerci, deoarece se întinde peste strâmtoarea Kerci, într-un gest destinat să simbolizeze apartenenţa Crimeii la Rusia.

După explozie, coloane groase de fum şi flăcări se puteau vedea de la distanţă.

Rusia a anexat Crimeea ilegal în 2014, precedând invazia rusă din acest an. Putin a revendicat săptămâna trecută anexarea altor patru regiuni ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel