Românul trimis în judecată pentru zădărnicirea combaterii pandemiei nu are COVID-19

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
O asistentă din Marea Britanie, acuzată pentru uciderea a şapte bebeluși. Doctorii erau nedumeriți de rata crescută a mortalității de pe turele ei
O asistentă din Marea Britanie, acuzată pentru uciderea a şapte bebeluși. Doctorii erau nedumeriți de rata crescută a mortalității de pe turele ei

În Cluj, aflat în topul infectărilor cu COVID-19, un singur dosar penal pentru infracţiunea „zădărnicirea combaterii bolilor” a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, deşi s-au cercetat 21 de fapte.  Dintre acele 21 de fapte amintim situaţii cu potenţial mare de pericol de transmitere a COVID-19 precum dosarul „Sparanghelul”, inaugurarea unei tribune de stadion în comuna Floreşti, o petrecere cu circa 320 de persoane în club la Cluj Arena sau slujba de Paşti cu prezenţa enoriaşilor în biserică, deşi acest lucru era interzis.

La niciunul dintre aceste dosare nu s-a reuşit trimiterea în judecată din diferite motive. Principalul motiv, conform profesorului Sergiu Bogdan, de la Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, care este şi avocat specializat pe Drept penal, este dificultatea de a proba că o persoană care a participat la unul dintre evenimentele amintite a luat COVID-19 de la petrecerea, inaugurarea de stadio sau îmbuleaza din aeroport.

MIsiunea s-a dovedit imposibilă pentru procurorii de la Parchetul de pe lângă Juecătoria Cluj. Aceştia au reuşit totuşi să trimiă un singur dosar în judecată. Culmea ironiei, inculpatul din acel dosar nici măcar nu avea COVID-19.  Singurul clujean „vinovat” de zădărnicirea combaterii COVID nu are COVID, scrie Adevărul.

Inculptatul a fost singurul considerat de procurori îndeajuns de periculos încât să-i determine să-l trimită în judecată. Vinovăţia lui va fi stabilită de instanţă. Dosarul este destul de complex, dar pe scurt ideea este că singura persoană trimisă în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor este un pacient internat, în luna martie, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, cu diagnosticul „suspiciune SARS-COV2”. Până să afle rezultatul testului, bărbatul a fugit din spital. A fost prins de jandarmi şi internat din nou. Supriza a fost când a venit rezultatul testului: negativ. El a mai fost ţinut 6 zile în spital şi a fost externat. Totuşi, procurorii au decis să-l trimită în judecată pentru două infracţiuni: zădărnicirea combaterii bolilor şi de neexecutarea sancţiunilor penale (persoana avea interdicţie de a intra în Cluj-Napoca, conform unei decizii judecătoreşti din 2019). 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel