Românii vor putea cumpăra vechime în muncă până în 2026

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Ministrul Muncii: Pensiile românilor vor fi virate în avans în luna mai! Datele exacte aici / Foto ilustrativ
Ministrul Muncii: Pensiile românilor vor fi virate în avans în luna mai! Datele exacte aici / Foto ilustrativ

Românii care doresc vor putea să-și cumpere vechime în muncă până în 2026, pentru a nu rămâne în afara sistemului de pensii contributive.

Deputata USR Oana Ţoiu a depus un proiect de lege pentru prelungirea până în 2026 a termenului în care viitorii pensionari îşi pot cumpăra vechime în muncă.

Conform unui comunicat USR transmis miercuri AGERPRES, dacă iniţiativa va fi aprobată, "zeci de mii de români îşi vor putea completa anii de vechime" şi nu vor rămâne în afara sistemului de pensii contributive.

"Sunt mulţi vârstnici care, sub şocurile facturilor la energie şi ale inflaţiei, nu au avut de unde să plătească contribuţiile pentru anii lipsă şi prelungirea termenului le va permite să obţină statutul de pensionar şi, implicit, pe cel de asigurat medical, esenţiale la bătrâneţe. De asemenea, propunem introducerea posibilităţii unor tranşe inegale pentru cei care poate mai au jumătate de an sau un an până la vârsta de pensionare şi au nevoie în scurt timp să cumpere vechimea lipsă", a precizat Oana Ţoiu.

Proiectul propune prelungirea până la 1 septembrie 2026 a termenului până la care persoanele interesate pot încheia contract de asigurare socială. Termenul actual este 1 septembrie 2023.

"De asemenea, proiectul USR propune ca plata contribuţiei sociale datorate să se poată efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare sau inegale, până la data de 31 august 2026. Posibilitatea de completare a anilor lipsă de vechime, dar nu mai mult de şase ani, prin plata voluntară a contribuţiilor sociale, a fost folosită în 2021 de 20.000 de persoane", se arată în comunicatul USR. 

Cum obții pensie după ce ai lucrat în străinătate

 

Persoanele care au lucrat în România și în alte țări ale UE pot solicita drepturi de pensie atât în temeiul legislației românești, cât și al celei europene.

Pilonul I este reprezentat de pensia de stat.

Reforma pensiilor a adăugat Pilonii II și III la pensia de stat, Pilonul I.

Pilonul II este pensia cu contribuții definite, administrate privat, care sunt obligatorii până la 35 de ani și opționale între 35 și 45 de ani.

Pilonul III este un program de pensii administrat privat, bazat pe conturi individuale.

Linie gratuită pentru informații referitoare la sistemul național de pensii: Telverde CNPP: 0800 826 727.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel