„Românii nu se amestecă cu alte naționalități; tind să fure bijuterii și bani“: Un ofițer de poliție din Spania dezvăluie tipologia infractorilor

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Spania: Rețea criminală dezmembrată de poliție. Infractorii amenințau cu întreruperea curentului electric
Spania: Rețea criminală dezmembrată de poliție. Infractorii amenințau cu întreruperea curentului electric

Comandamentul jafuri este unul dintre grupurile de polițiști care efectuează cele mai multe arestări pe an în Spania, sub comanda unuia dintre cei mai experimentați ofițeri de poliție.

Unul dintre cei mai respectați ofițeri ai Poliției Naționale din Spania, recunoscut pentru rezultatele sale remarcabile în prinderea hoților, a acordat un interviu pentru publicația Hoy Aragon, în care a dezvăluit detalii despre tipologia hoților străini din Spania și strategiile utilizate pentru a-i captura.

În cadrul interviului, ofițerul a subliniat că hoții străini prezintă o diversitate de profiluri și moduri de operare. Printre aceștia se numără grupuri organizate din Europa de Est, cum ar fi românii, croații, dar și infractori din Cuba, Columbia și alte țări sud-americane. Ofițerul a subliniat importanța înțelegerii modului de gândire și acțiune al hoților, punându-se în pielea lor și adaptându-se la mișcările și strategiile acestora.

 

Polițistul are peste 200 de arestări în palmares

 

După 12 ani în conducerea Grupului de Jafuri al Brigăzii de Poliție Judiciară din cadrul Direcției Superioare de Poliție din Aragon, acesta se poate mândri cu peste 200 de arestări în palmares.

Realizarea sa notabilă constă în faptul că Grupul de Jafuri pe care îl conduce a reușit să aresteze cei mai mulți hoți în raport cu dimensiunea orașului în care operează, comparativ cu orice alt comandament similar din Spania.

"Nu toată lumea se angajează în combaterea jafurilor. Este o muncă solicitantă care necesită mult timp, răbdare și efort", a mărturisit ofițerul.

Există multă vocație și o cheie principală în munca oricărei unități de poliție, dar în acest caz, este adevărat că ofițerii se străduiesc să se pună în locul infractorului pentru a-l înțelege mai bine. Ei încearcă să se miște și să acționeze la fel cum o fac infractorii, iar capacitatea de a-i distinge pe aceștia în stradă și de a nu cădea în capcanele lor reprezintă o abilitate crucială.

 

Metodele de jafuri sunt uneori extrem de inteligente

 

"Acești infractori sunt foarte alunecoși și plini de suspiciuni. Vin, comit furtul și apoi pleacă. De obicei, îi urmărim în momentul în care intră, dar suntem capabili să îi demascăm și pe cei mai deștepți", dezvăluie ofițerul din cadrul Poliției Naționale. În jargonul poliției, acești infractori sunt numiți "Rabos" sau "băieții răi", iar acesta este un lucru cunoscut.

"Ei evită sensurile giratorii și intră în străzi secundare pentru a vedea dacă ne întâlnim frontal cu ei când se întorc", continuă el. Atunci când se deplasează pe stradă, de obicei, operează în grupuri de doi în față și unul în spate.

"Intră în centre comerciale sau magazine cu ferestre mari pentru a se uita prin ele și a ne detecta", adaugă ofițerul.

 

Tipologia hoților: bandele de români nu se amestecă cu alte naționalități

 

Aceste grupuri infracționale utilizează diverse metode pentru a deschide încuietori folosind ceea ce se numește "chei magice". Ofițerul se referă în principal la bande formate din români și la cubanezi sau columbieni care sunt activi în Zaragoza. Există și bande de femei, cum ar fi cele croate.

"În grupurile criminale din Europa de Est, mai ales din România, nu veți vedea prea multe amestecuri între țări; toți membrii sunt din aceeași țară. În cazul sud-americanilor, însă, există astfel de amestecuri", explică șeful grupului de tâlhari.

Acești infractori se cazează în hoteluri sau apartamente, iar unii dintre ei au fost prinși în timp ce furau biciclete sau fugeau.

"Trebuie să fim suspicioși chiar și în cazul în care ora nu se potrivește, de exemplu, când o femeie plimbă un câine. Este mai ușor pentru un alergător să treacă neobservat decât pentru un bărbat care stă și vorbește la telefonul mobil", susține ofițerul.

 

Românii tind să fure bijuterii și bani

 

Poliția Națională din Zaragoza a recuperat și confiscat o serie de obiecte furate în diverse cazuri. Conform declarațiilor ofițerului, acestea includ:

Bijuterii: Est-europenii, în special românii, tind să se concentreze pe furarea bijuteriilor valoroase.

Bani: De asemenea, tot românii au o predilecție pentru furtul banilor din locuințe.

Telefoane mobile, tablete și calculatoare: Latino-americanii și sud-americanii sunt mai interesați de aceste dispozitive electronice.

Modul de acțiune al infractorilor implica intrarea în blocuri de locuințe în urma unui vecin și explorarea apartamentelor. Ei își folosesc cunoștințele în legătură cu tipurile de încuietori pentru a ghida partenerul de la parter. Acest partener sună la apartamentele specificate pentru a verifica dacă există cineva în interior. În cazul în care nu primesc răspuns, infractorii chemă alți membri ai grupului și pătrund în locuință.

Este important de menționat că aceste informații despre preferințele infractorilor în funcție de naționalitate sunt observații generale și pot varia de la caz la caz. Poliția Națională depune eforturi pentru a combate astfel de activități criminale și a restitui bunurile furate proprietarilor legitimi.

 

„Acordați mai multă atenție încuietorilor!”

 

"Și pentru cei care citesc acest mesaj: vă rugăm să acordați atenție încuietorilor. Cheltuim mulți bani pe telefoane mobile, dar adesea neglijăm protejarea casei noastre. Ceea ce le complica munca infractorilor este faptul că le oferim o garanție că nu vor reuși să pătrundă în locuința noastră. Cu cât le facem sarcina mai dificilă, cu atât mai bine", insistă ofițerul, subliniind un mesaj important, dar dificil de transmis către oameni, necesar pentru prevenirea acestui tip de infracțiuni.

"Vom continua să ne desfășurăm activitatea cât mai eficient posibil și le cerem oamenilor să fie conștienți că există pericole și să înțeleagă că infractorii sunt mereu în așteptare și că nu le va fi ușor să atace. Facem un apel la protejarea locuințelor noastre", adaugă el, subliniind importanța protejării și securizării propriilor locuințe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel