Românii și chinezii, investitori pe piața imobiliară din Spania

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Naționalitatea străinilor care investesc în piața imobiliară din Spania se schimbă. Marocanii și chinezii câștigă teren în timp ce puterea de cumpărare a europenilor scade. Acestea sunt cele mai recente date publicate de Colegiul Registratorilor din Spania, referitor la primul trimestru al anului, și publicate de site-ul idealista.com

Mai exact, între lunile ianuarie și martie, străinii au achiziționat peste 16.000 de case în Spania, ceea ce a reprezentat aproximativ 12% din totalul operațiunilor efectuate pe piața imobiliară. Dinamica naționalităților care cumpără este în continuă schimbare. Ponderea britanicilor a fost de 13,79%, în 2018, față de 37%, în 2008. Francezii au scăzut, de asemenea, cu 7,5% din operațiuni în 2018, comparativ cu 10% în 2014, iar germanii cu circa 7%, în timp ce italienii cu doar 6%. 

În timp ce cumpărătorii din principalele puteri economice ale Europei pierd procente, alte naționalități, cum sunt marocani, români și chinezi, înregistrează recorduri sau se apropie de maximele pe care le-au atins înainte de criză.

Marocanii au jucat 6% din operațiunile din primul trimestru al anului, motiv pentru care se situează drept a patra naționalitate cea mai activă în achiziționarea de case din Spania. La sfârșitul anului trecut, însă, se aflau pe poziția a opta, fiind cel mai bun record din 2008, deși în cifre absolute este cel mai bun an din 2007.

Românii sunt cea de-a cincea cea mai importantă dintre națiuni din clasament, cu peste 6,%, după ce a câștigat mai mult de un punct de cotă într-un singur trimestru, urmată de belgieni cu 5%, italieni 4% și chinezii 4%. Românii și chinezii înregistrează recorduri. Acesta este numărul de tranzacții înregistrate de fiecare naționalitate până în martie:

Un alt factor interesant al raportului registratorilor este că marocanii și românii, a patra și a cincea naționalitate în achiziții, au o pondere mai proeminentă în cazul executării silite și a dării în plată. 

Mai exact, principalele naționalități în ceea ce privește numărul de executări ipotecare în primul trimestru au fost britanicii cu 17,65%, marocanii cu 10,29%, ecuadorienii cu 5,15% și românii cu 5,15%. În ceea ce privește darea în plată, se disting britanicii cu 16,02%, marocanii cu 12,71% și românii cu 8,84%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel