EXCLUSIV  România refuză să transmită date către UE despre zonele din marile orașe, unde nu se poate respira

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

România caută portițe prin care dorește să ascundă nivelul dezastruos al poluării din țara noastră, mai ales în jurul marilor orașe. 

Acuzațiile sunt aduse de fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu. Acesta spune că de-a lungul timpului România a căutat tot timpul să eludeze transmiterea datelor privind poluarea din apropierea marilor orașe, acolo unde pe lângă traficul îngrozitor, mai au loc și arderi ilegale de deșeuri.

Berceanu spune că doar România și Turcia transmit date insuficiente Uniunii Europene privind poluarea. Acesta punctează că după ce s-au cheltuit sume foarte mari de bani pentru achiziționarea de laboratoare mobile pentru a măsura nivelul poluării, acestea erau ținute neînmatriculate, doar pentru a nu fi "puse la treabă".

"Istoric vorbind, atunci când au fost primele achiziții de laboratoare mobile, acestea nu au fost înmatriculate, după ce au fost cumpărate cu sute de mii de euro pentru fiecare. Le-am găsit la agențiile pentru protecția mediului fără plăcuțe de înmatriculare. Deci nu s-a vrut pur și simplu să se constate această poluare.

Mai mult, avem niște stații fixe la nivelul țării care furnizează date despre poluare. Datele astea sunt tăiate cumva, făcute bucățele astfel încât să nu ai dovezi clare vis-a-vis de poluare. Iar datele astea foarte proaste sunt înaintate către Comisia Europeană. Am fost de două ori la Comisia Europeană pentru acest subiect și ei ne-au bătut obrazul vis-a-vis de calitatea datelor pe care le transmitem. Pe harta europeană a poluării sunt două pete gri: România și Turcia, care nu transmit date," a spus Octavian Berceanu la emisiunea Diaspora în Direct realizată de Bogdan Bolojan.

De asemenea, conform fostului comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu, procesele împotriva celor care poluează sau comit infracțiuni de mediu sunt foarte greu de câștigat pentru că în lipsa dotărilor specifice pentru a înregistra datele, judecătorii nu pot da câștig de cauză. 

"Dacă tu nu ai date, nici nu poți elabora strategii de combatere a poluării. Mergi cumva cu nasul, ori eu nu pot veni cu dovezi pe hârtie cu ce am mirosit în fața instanței. Nici procurorul nu poate face asta. Avem nevoie de aceste dotări și monitorizări,"  a mai spus Berceanu.

Video complet:

 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel