România pierde un milion de locuitori la fiecare zece ani. Numărul decedaților, dublu față de cel al nou-născuților

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Europarlamentarul Corina Creţu (Pro România) a declarat, luni, că datele furnizate de Comisia Europeană şi Institutul Naţional de Statistică arată că România va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic efectele declinului demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate, pierzând la fiecare 10 ani un milion de locuitori.

"Datele furnizate de Comisia Europeană arată că România va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic declinul demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate - în condiţiile în care România pierde la fiecare 10 ani un milion de locuitori. Această scădere a populaţiei este rezultatul unui complex de factori, printre care se numără migraţia şi raportul dintre natalitate şi mortalitate. Reducerea numărului populaţiei active exercită o presiune crescută asupra forţei de muncă, afectând direct economia. Numărul contribuabililor scade, iar procesul accelerat de îmbătrânire a populaţiei amplifică solicitările asupra sistemului de pensii - cu consecinţe serioase asupra sustenabilităţii financiare a acestuia", a afirmat Corina Creţu, într-o postare pe Facebook.

Record negativ al României pentru luna decembrie 2023. Datele arată îngrijorător

 

Parlamentarul european a făcut referire şi la datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică, care relevă o situaţie demografică îngrijorătoare pentru România, în sensul că numărul persoanelor decedate în luna decembrie 2023 este aproape dublu decât cel al nou-născuţilor.

"Conform INS, în ultima luna din 2023, s-au născut 11.431 de copii, iar numărul deceselor a fost de 21.917 de persoane. Totodată, România a atins un nou record negativ la natalitate - în primul trimestru din 2023 s-au născut 73.000 de copii, cel mai mic număr de 145 de ani", a arătat Corina Creţu.

Europarlamentarul a mai arătat că, pe lângă situaţia demografică îngrijorătoare, mai mult de jumătate dintre copiii din România doresc să emigreze, iar aproximativ o treime îşi propun să-şi continue studiile în străinătate, pentru a beneficia de mai bune oportunităţi şi condiţii de viaţă şi că se impune adoptarea de politici şi investiţii pe termen lung pentru a le oferi posibilitatea de a rămâne în ţară.

"Este imperativ să asigurăm un nivel decent de trai pentru toţi, în special pentru tineri, pentru a le permite să-şi valorifice potenţialul şi pentru a transforma tendinţa de emigrare într-una de revenire şi de contribuţie activă la dezvoltarea României. Altfel, riscul este să pierdem resurse valoroase şi să suferim consecinţe negative pe termen lung", a mai subliniat eurodeputatul Corina Creţu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel