România, în TOP 10 al UE pe un segment important

Vlad Manolache |
Data publicării:

România a ajuns pe locul nouă în UE la capitolul creștere a comerțului cu amănuntul.

Comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 1,8% în Uniunea Europeană, în martie comparativ cu perioada similară din 2017, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 2%, cele de produse non-alimentare au urcat cu 1,8%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 0,8%.

Majoritatea statelor membre UE au raportat în martie creşteri anuale ale comerţului cu amănuntul, cu excepţia Germaniei (minus 1,3%) şi Sloveniei (minus 0,5%). Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Malta (8,6%), Ungaria (7,2%), Letonia (6,5%), Polonia (5,9%), Portugalia (5,6%), Slovacia (5,1%), Lituania (4,5%), Finlanda (4,3%) şi România (4,2%).

Au scăzut vânzările de produse non-alimentare

În martie comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,1% în zona euro şi a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană, după ce în februarie s-a înregistrat un avans de 0,3% în zona euro şi de 0,4% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de combustibili au scăzut cu 1,2%, în timp ce vânzările de produse non-alimentare au înregistrat un declin de 0,3%.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Letonia (2,3%), Portugalia (1,8%), Austria şi Suedia (ambele cu 1,3%), scăderi fiind raportate în Irlanda (minus 1,7%), Polonia (minus 0,8%) Marea Britanie (minus 0,7%) şi Germania (minus 0,6%).

În România, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,6% în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin de 2,8%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel