România, în TOP 10 al UE pe un segment important

Vlad Manolache / 4 mai 2018, 16:14 Salveaza PDF Comentarii

România a ajuns pe locul nouă în UE la capitolul creștere a comerțului cu amănuntul.

Comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 1,8% în Uniunea Europeană, în martie comparativ cu perioada similară din 2017, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 2%, cele de produse non-alimentare au urcat cu 1,8%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 0,8%.

Majoritatea statelor membre UE au raportat în martie creşteri anuale ale comerţului cu amănuntul, cu excepţia Germaniei (minus 1,3%) şi Sloveniei (minus 0,5%). Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Malta (8,6%), Ungaria (7,2%), Letonia (6,5%), Polonia (5,9%), Portugalia (5,6%), Slovacia (5,1%), Lituania (4,5%), Finlanda (4,3%) şi România (4,2%).

Au scăzut vânzările de produse non-alimentare

În martie comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,1% în zona euro şi a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană, după ce în februarie s-a înregistrat un avans de 0,3% în zona euro şi de 0,4% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de combustibili au scăzut cu 1,2%, în timp ce vânzările de produse non-alimentare au înregistrat un declin de 0,3%.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Letonia (2,3%), Portugalia (1,8%), Austria şi Suedia (ambele cu 1,3%), scăderi fiind raportate în Irlanda (minus 1,7%), Polonia (minus 0,8%) Marea Britanie (minus 0,7%) şi Germania (minus 0,6%).

În România, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,6% în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin de 2,8%.

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAIIti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.84