România are mai mulți pensionari decât angajați. Speranță de viață, foartă scăzută comparativ cu UE

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
sursa foto: Alina Cigoli-Senescu / Facebook
sursa foto: Alina Cigoli-Senescu / Facebook

 România are mai mulţi tineri decât au ţările din Europa de Sud-Vest. Explicaţia este că italienii, francezii şi spanioli, de exemplu, s-au înmulţit mai mult după al Doilea Război Mondial, în vreme ce în România a existat un „baby boom” în perioada lui Nicolae Ceauşescu.

Adrian Hatos, sociolog, spune de ce avem mai puţini bătrâni decât statele dezvoltate.

„Noi am avut un fel de creştere puternică, explozivă demografică datorită decretelor anti-avort, anti-întrerupere de sarcină ale lui Ceauşescu din `67 - `72. În România, viaţa este săracă şi stresantă şi în ultimii zeci de ani a fost grea pentru vârstnicii noştri. Vârstnicii la noi, odată ce au depăşit o anumită vârstă, au o speranţă de viaţă scăzută, se duc destul de repede”, explică sociologul Adrian Hatos.

Media de vârstă în România este de 42 de ani, fiind - s-ar putea zice - o ţară cu mulţi cetăţeni cu vârstă aptă de muncă, ce s-ar putea dezvolta rapid.

La noi, şomajul în rândul tinerilor de până în 25 de ani este de 17%.

Paradoxal, dar în mod tradiţional, la noi, numărul pensionarilor depăşeşte numărul salariaţilor.

„Avem cea mai mare pondere a persoanelor inactive din categoria de vârstă activă, care poate să muncească, de la 16 la 25 de ani”, adaugă Adrian Hatos.

Vârsta medie (sursă: Eurostat): Europa - 43 de ani; România - 42 de ani.

Speranţa de viaţă ( sursă: Banca Mondială, 2018): Media în Europa – 81 de ani, Media în România – 75,3 de ani, Media în Italia, Spania, Franţa – 83 de ani, relatează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel