ROMÂNCA supraviețuitoare a experimentelor de la Auschwitz a MURIT

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Eva Mozes Kor, românca supraviețuitoare a experimentelor făcute pe gemeni de doctorul german Mengele, a murit, joi, în timpul unei vizite la Cracovia, potrivit anunțului făcut pe site-ul muzeul fondat chiar de ea - CANDLES Holocaust Museum and Education Center, anunță Ziare.com.

„Suntem profund îndurerați să anunțăm trecerea în eternitate a Evei Kor, supraviețuitoare a Holocaustului, avocat al iertării și fondator al Muzeului Holocaustului și Centrului Educațional CANDLES.

Eva a murit liniștită astăzi, 4 iulie, la ora 7:10 - ora locală a Cracoviei, în timpul excursiei anuale CANDLES în Polonia.

În cei 85 de ani pe care i-a trăit, Eva Kor a marcat viețile a sute de mii de oameni, prin mesajul ei de a depăși tragedia, de a găși iertarea și vindecarea”, se arată pe pagină muzeului înființat în 1984 de Eva Mozes Kor, în memoria copiilor care au murit sau au supraviețuit experimentelor de la Auschwitz.

Originară din Port, județul Sălaj, Eva Mozes Kor a revenit în satul natal abia în 2014, la șapte decenii de la deportarea sa, alături de întreagă familie, în lagărul de la Auschwitz, prilej cu care a revăzut locurile unde a copilărit, în fața locului unde s-a aflat casa familiei sale fiind montate cinci plăcuțe Stolpersteine, în cadrul unui proiect de comemorare a victimelor nazismului.

 

Eva și sora ei geamănă supuse la experimente genetice

 

Eva și sora ei geamănă, Miriam, s-au născut în 1934 în satul Port, în singura familie de evrei din localitate. Membrii familiei sale, respectiv cele două surori gemene și încă două fete, alături de părinți, au fost deportați în 1944 la Auschwitz.

Exceptând gemenele, familia Mozes a fost exterminată în lagărul de concentrare german, Eva și Miriam fiind lăsate în viață pentru a fi supuse, de către medicul Mengele, alături de alte 1.500 de perechi de gemeni, la experimente genetice.

Gemenele au fost eliberate din lagăr de către armata rusă în ianuarie 1945. Miriam a murit în anul 1993, din cauza unei forme rare de cancer, pe care Eva o atribuie experimentelor făcute de doctorul Mengele. Eva s-a căsătorit în 1960 cu Michael Kor, și el supraviețuitor al Holocaustului, alături de care s-a mutat în SUA, devenind cetățean american.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel