Român venit din Austria și plasat în carantină, prins când a mers să își vadă iubita: Judecătorii au decis să îl achite

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un tânăr român, de 30 de ani, trimis în judecată în urmă cu un an pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce fugise din centrul de carantină, în perioada stării de urgență din 2020, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Cluj. Bărbatul, venit din Austria și plasat în carantină instituționalizată, a fost prins când a mers să își vadă iubita.

Inițial, tânărul fusese achitat pentru fapta sa de Judecătoria Zalău, însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău a atacat cu apel la instanță superioară, iar Curtea de Apel Cluj a menținut achitarea decisă și de judecătorii instanței sălăjene.

Instanțele au motivat sentințele date prin faptul că „la data la care inculpatul a fost plasat în carantină instituționalizată (07.05.2020) și ulterior, când a părăsit spațiul amenajat cu această destinație (18.05.2020), la nivelul legislației primare nu erau trasate măsurile pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de pandemia de COVID-19, reglementare care să se completeze cu legislația secundară deja existentă și nu se afla în vigoare un cadru legal primar pe care să se întemeieze restrângerea sau privarea de libertate a persoanei din rațiuni de sănătate publică”.

Judecătorii au considerat că ”obligarea inculpatului la măsura carantinării a constituit o veritabilă privare de libertate, prin raportare la o multitudine de factori precum tipul, durata, efectele și maniera de implementare a măsurii respective”, pentru că afectarea drepturilor sau a libertăților fundamentale nu putea fi realizată decât prin lege, ca act formal al Parlamentului.

A fugit la concubină după 11 zile de carantină

 

Vă reamintim că tânărul de 30 de ani a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău în luna septembrie 2020. Potrivit rechizitoriului, bărbatul a fost plasat în carantină la data de 7 mai 2020, când s-a întors din Austria, fiind cazat într-o pensiune din Zalău.

În 18 mai 2020, după 11 zile de izolare, tânărul a ieșit pe geam din camera în care era cazat, s-a dus la o casă de schimb valutar, apoi a luat un taxi și a mers la concubina sa în satul Cosniciu de Jos, comuna Ip.

Poliția a intrat în alertă și tânărul a fost găsit la domiciliul iubitei sale după doar câteva ore. În urma incidentului, acesta a fost dus de un echipaj SMURD și plasat în carantină pentru încă 14 zile. Concubina sa și fiica acesteia au fost izolate la domiciliu.

Continuarea, pe Graiul Sălajului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel