Român, prins cu doi copii ascunși în două genți sport, când încerca să treacă frontiera din Franța către Anglia

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ilustrativ (sursa: freepik.com)
Foto: Ilustrativ (sursa: freepik.com)

Un român a fost condamnat la trei ani de închisoare de către tribunalul din Dieppe, Franța. El încerca să treacă frontiera, în Anglia, cu doi adolescenți ascunși în genți de sport în portbagajul mașinii sale.

Bărbatul, de origine română, dorea să se îmbarce pe feribot cu doi adolescenți vietnamezi ascunși în portbagajul mașinii sale. El a fost arestat la Dieppe (Seine-Maritime) vineri, 26 ianuarie 2024. Bărbatul a fost trimis direct la închisoare.

"Gențile erau foarte mici. Aveau 80 cm pe 40 cm pe 50 cm", spune uimit președintele tribunalului din Dieppe (Seine-Maritime), în timp ce arată o fotografie cu două genți de sport gri. Două genți în care, vineri, 26 ianuarie 2024, vameșii din zona de peste Canalul Mânecii au găsit doi adolescenți: un băiat și o fată de origine vietnameză.

Două genți ascunse în portbagajul unui BMW condus de un român de 30 de ani, care se pregătea să se îmbarce pe feribotul spre Anglia la Dieppe. Două genți în care copiii ar fi călătorit de la Clichy, în regiunea pariziană, până la complexul rezidențial Ango.

Românul, livrator de colete de la Amazon, contactat  în România

 

În fața instanței luni, 29 ianuarie, acuzatul a părut surprinzător de relaxat. Cu toate acestea, judecătorii nu aveau cuvinte pentru a descrie oroarea faptelor pentru care este urmărit penal. Deși inculpatul a negat inițial faptele, în scurt timp a cedat. El a explicat, cu ajutorul interpretului său, că a fost contactat de un moldovean, un traficant de ființe umane, în timp ce se afla în România.

Românul, șofer de livrare de colete de la Amazon plătit cu 450 de euro pe lună, a văzut o modalitate simplă de a face bani. I s-a dat cheia de la o mașină și a luat un avion spre Franța. A așteptat într-un hotel timp de zece zile înainte de a i se spune unde era parcat BMW-ul. Potrivit acestuia, fusese aranjată o întâlnire cu cei doi tineri viitori migranți.

Folosind Google translate, au schimbat câteva cuvinte. "Cei doi tineri au sosit cu noile lor genți de sport", povestește inculpatul. Au plecat apoi în direcția Dieppe. El a explicat că pasagerii săi au stat în portbagaj pentru ultimii șapte kilometri până la Dieppe. Restul călătoriei a stat pe bancheta din spate.

Traficanții vorbeau codat: 15.000 de euro pentru fiecare "pui vietnamez"

 

Nu aceasta este și varianta pe care tânăra vietnameză le-a povestit-o anchetatorilor. Ea explică faptul că ea și însoțitorul ei au ajuns în portbagaj încă din regiunea pariziană. Aveau la ei un cutter pentru a deschide gențile în caz de nevoie. Lăsase geanta ușor întredeschisă, "dar asta nu era suficient pentru a le da suficient aer", subliniază procurorul. Ea a precizat că acele cuttere au fost folosite pentru a face găuri în gențile sport în care au călătorit. Și nu îndrăznește să-și imagineze ce s-ar fi putut întâmpla.

Bărbatul de origine română a răspuns destul de calm la fiecare dintre întrebările judecătorului. Cu toate acestea, el risca până la zece ani de închisoare. Cât ar fi câștigat dacă i-ar fi livrat pe cei doi adolescenți la poalele Big Ben din Londra, așa cum era prevăzut? El spune că nu știe. Un schimb de SMS-uri cu sponsorul vorbește de 15.000 de euro pentru fiecare "pui vietnamez", potrivit Actu.fr. 

Potrivit avocatului său, nu aceasta era suma pe care urma să o primească inculpatul, ci cea a moldoveanului.

Procurorul este mulțumit de faptul că cei doi copii sunt reprezentați de un avocat și de un administrator ad-hoc. Cei doi minori neînsoțiți au fost încredințați serviciilor Departamentului.

Mărturia cutremurătoare a tinerei ascunse într-una din genți

 

Deși tânărul nu a fost interogat de poliție, tânăra le-a mărturisit acestora povestea înfiorătoare care a dus-o din Vietnam în Franța în urmă cu șase luni: Când era foarte tânără, s-a trezit singură, fără familie, cerșind pe stradă. O chinezoaică a luat-o sub aripa ei și a dus-o în China. Dar, în loc să găsească o familie iubitoare, "protectoarea" a vrut să o prostitueze. Când aceasta a refuzat, a închis-o. Tânăra a fugit apoi în căutarea unei țări în care să poată trăi în pace. A ajuns în cele din urmă în Franța în urmă cu șase luni. O călătorie teribilă în timpul căreia magistrații cred că a fost abuzată sexual. De vineri, ea se află într-un loc sigur, îngrijită deocamdată de ONM, organizația caritabilă a mamelor normande.

Acuzatul, pe de altă parte, nu a avut niciun cuvânt pentru cei doi copii, nicio remușcare. Avocatul său notează că "acest caz evidențiază faptul că traficul de persoane este mai răspândit decât credem". Ea a încercat să minimalizeze acțiunile clientului său, "a cărui misiune era să transporte copiii din punctul A în punctul B". Potrivit acesteia, el nu a gestionat prețurile, mașina sau călătoria... Avocata insistă că el este "doar o verigă în lanț. Și el a fost exploatat". Ea subliniază, de asemenea, că întoarcerea în România pentru el înseamnă practic semnarea condamnării la moarte, deoarece a dat informații despre traficant.

Procurorul a cerut condamnarea lui la 30 de luni de închisoare și interdicția de a intra în Franța timp de trei ani. Sentința instanței a fost și mai aspră: bărbatul a fost condamnat la trei ani de închisoare și va avea interdicție permanentă de a intra în Franța după ce va fi eliberat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel