ROMÂN din Londra: „Toată lumea este SPERIATĂ, dar nu atât de Brexit, cât de acel hard Brexit. Mi s-a spus să PLEC în țara mea”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

După ce Guvernul britanic a renunțat la planul de a anula libertatea de circulație pentru imigranții din UE imediat după Brexit, un român stabilit în Londra a vorbit despre sentimentul general în rândul comunității române.

Alex Hrincă, un român stabilit în Marea Britanie, căsătorit cu o britanică și cu copii născuți acolo, spune că raportarea românilor la ceea ce se întâmplă în insulă diferă de la o categorie la alta.

„Majoritatea românilor au aplicat pentru unul dintre cele două tipuri de rezidență. Ce diferă foarte mult între România și Marea Britanie este că aici este un site care funcționează foarte bine. În momentul în care au hotărât să continue cu această procedură, peste tot pe internet am fost targetați toți cetățenii europeni, astfel încât să știm despre această procedură. Iar aplicatul a fost un formular de 10 minute. A fost mult mai complicat să aplicăm pentru votul prin corespondență făcut de Guvernul român”, a explicat românul, potrivit Libertatea.

 

„Un climat de nesiguranță există și nu doar printre români”

 

Întrebat care este atitudinea generală a românilor față de tot ce se întâmplă în această perioadă în Marea Britanie, Alex spune că „Un climat de nesiguranță există și nu doar printre români. De când s-a votat Brexit există acest climat de nesiguranță peste tot. Este ceva generalizat. În Marea Britanie sunt două categorii de români: cei care sunt cu studii superioare, au contracte ferme și sunt foarte bine înfipți în societatea britanică și în tot ce se întâmplă aici. Aceștia sunt la curent cu tot ce se întâmplă, cu fiecare decizie care se ia în Parlament. Și pe de altă parte sunt românii care lucrează în industria gri sau care nu lucrează deloc sau sunt veniți cu alte treburi, să zic așa. Aceia sunt neinteresați sau se feresc să se declare. Dar cei care lucrează în companii și în joburi bune, sunt la punct cu toate actele”.

„Suntem atât de liniștiți pe cât este de posibil în acest moment. Pentru că nimeni nu știe ce se va întâmpla cu Brexitul. Vorbeam cu prieteni români care spuneau că această negociere, această joacă cu settled și pre-settled a fost doar o carte pe care guvernul a încercat să o joace la Bruxelles pentru ca guvernul să forțeze mâna oficialilor UE”, a mai explicat românul din Londra.

 

Lumea este încă speriată și sunt motive clare că vor fi speriați

 

„Toată lumea este speriată, dar nu atât de Brexit, cât de acel hard Brexit, fără acord. În acel caz toată lumea se sperie de porturile care vor fi închise, de lipsa medicamentelor. Ce se vor face fără insulină de exemplu, sau alte medicamente fără de care oamenii nu pot trăi. În ciuda tuturor mesajelor trimise de guvern, lumea este încă speriată și sunt motive clare că vor fi speriați. Bruxellesul nu dă niciun semn că va da înapoi, iar Boris Johnson pe de altă parte, nu este genul care să negocieze. Ca rezultat, chiar acum o oră două, fratele său a demisionat. Iar în momentul în care propria ta familie demisionează, e clar că este un mare semn de întrebare.

A fost o schimbare de atitudine față de imigranți când s-a votat Brexitul. A fost o zi de vineri când s-au anunțat rezultatele și mi s-a spus în față să plec în țara mea. Am simțit-o pe propria piele. Între timp aș spune că s-au mai domolit apele, nu mai este haosul din primele zile, dar a fost un val de xenofobie destul de accentuat. Acum, ce e ciudat este că mulți britanici au votat pentru Brexit dorind să scape de imigranții care nu vin din UE. Vor să scape de imigranții care vin din Africa sau din India. Ceea ce este o aberație", mai spune Alex Hrincă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel