Român de 15 ani, erou în Italia. Premiat de președintele Mattarella pentru că a salvat viața unei femei

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Un adolescent cu origini românești este erou în Italia, la doar 15 ani. El a fost distins cu titlul de purtător al Stindardului Rebublicii (Alfiere della Repubblica), după ce a salvat viața unei conaționale. Recunoașterea îi va fi înmânată pe 13 mai. 

O familie din localitatea Fiorenzuola D'Arda, în provincia italiană Piacenza, trăiește o bucurie amestecată cu recunoaștere națională în urma faptului că fiul lor, Emanuele Nicola Affaticati, în vârstă de doar 15 ani, a fost distins cu titlul "Alfiere della Republica". Această onoare vine ca urmare a acțiunii sale curajoase prin care salvat viața unei femei, tot româncă.

Băiatul a alertat autoritățile după ce a auzit o conversație în tren

 

Potrivit agenției italiene de presă ANSA, totul s-a petrecut în decembrie 2002. În timp ce se întorcea de la școală cu un tren regional, băiatul a auzit fără să vrea o conversație telefonică în limba română a unui alt pasager. În timp ce asculta, tânărul a realizat că bărbatul vorbea despre intenția de a-și ucide fosta parteneră.

Fără ezitare, Emanuele a alertat imediat autoritățile, conducând la arestarea bărbatului și la prevenirea unui posibil femicid.

Ramona Rosemari Lascu, mama lui Emanuele, a exprimat bucuria și mândria familiei pentru recunoașterea oficială a gestului fiului său. Ea a subliniat educația primită în familie, cu accent pe responsabilitate și datorie, menționând că tatăl tânărului, colonel în Marina României, a fost un model exemplar.

"Este o mare onoare pentru fiul meu," a declarat femeia despre distincția primită din partea Președintelui Italiei. 

"Am fost copleșiți de această veste. Emanuele nu va da interviuri: este minor și are o poveste neobișnuită. Suntem foarte fericiți: la început am crezut că este o farsă, apoi am vorbit cu Secretariatul Președinției. Recunoașterea va fi înmânată la data de 13 mai și pentru noi, pentru fiul meu, este o mare onoare pe care am primit-o cu mândrie", a mai spus Ramona Rosemari Lascu, citată de ANSA.

Cu toate acestea, familia este hotărâtă să îndrume tânărul spre un viitor strălucit, fără a fi copleșit de laurii gloriei.

"Trebuie să mergem mai departe, fără să ne pierdem umilința," a adăugat mama lui Emanuele.

 

-----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel