Ro-Win. Câţi români vor să se întoarcă acasă

Mihai Ciobanu |
Data publicării:

Peste 3.500 de români din diaspora s-au arătat interesaţi până acum de proiectul de finanţare nerambursabilă Ro-Win şi doresc să revină şi să îşi deschidă o afacere în ţară.

Peste 3.500 de români din diaspora s-au arătat interesaţi până acum de proiectul de finanţare nerambursabilă Ro-Win şi doresc să revină şi să îşi deschidă o afacere în ţară, după cum arată datele proiectului, parte a programului Diaspora Start-Up, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014 - 2020. 

Conform datelor prezentate, peste 25% dintre aceştia locuiesc în Marea Britanie, ceea ce arată că Brexitul reprezintă o preocupare reală pentru emigranţi; peste 50% dintre românii care vor să se întoarcă au vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani, iar 36% dintre cei înscrişi în program provin din zona Moldovei, urmaţi la mare distanţă de Transilvania (17%). HORECA şi IT sunt principalele domenii în care românii din diaspora vor să îşi înceapă o afacere, urmate de servicii şi domeniile creative. Potrivit datelor preliminare, Iaşi este oraşul din care provin cei mai mulţi antreprenori înscrişi în program. 

"Cu două săptămâni înainte de închiderea înscrierilor, Ro-Win anunţă primele cifre ale proiectului ce face parte din programul de finanţare nerambursabilă Diaspora Start-up. Ultimele înscrieri se mai pot face până pe 14 iulie pe www.ro-win.ro. Peste 3.500 de români din diaspora s-au arătat interesaţi de pornirea unei afaceri în ţară.

Deşi întoarcerea în România nu este obligatorie, cei mai mulţi şi-ar dori să revină cel puţin pentru o perioadă de câţiva ani. Cei mai mulţi înscrişi locuiesc în Marea Britanie de cel puţin un an şi depăşesc 25 de procente din total. Brexit-ul este o preocupare tot mai mare pentru emigranţii români din Regatul Unit, aşa că îi atrage oportunitatea de a porni o afacere cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Alte ţări cu procente mari ale înscrişilor sunt Germania şi Italia (cu aproximativ 12% fiecare)", se arată într-un comunicat de presă. 

În ceea ce priveşte vârsta, 50% dintre înscrişi au între 26 şi 35 de ani. Segmentul 26 - 30 de ani reprezintă 26% din total, în timp ce 24% dintre români au între 31 şi 35 de ani. Doar 8% dintre cei înscrişi au peste 45 de ani. Aproape două treimi dintre înscrişi sunt femei, în timp ce doar 37% sunt bărbaţi, precizează sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel