Regele Charles al III-lea va fi încoronat pe 3 iunie anul viitor la Londra

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Regele Charles al III-lea (Sursa: Agerpres)
Regele Charles al III-lea (Sursa: Agerpres)

Regele Charles al III-lea este așteptat să fie încoronat pe 3 iunie 2023, în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey, au declarat oficialii britanici. 

Vorbind sub rezerva anonimatului înainte de un anunț public, oficialii guvernamentali au declarat că planurile converg către acea sâmbătă, aproape de începutul verii, deși discuțiile privind celelalte zile care vor deveni sărbători oficiale sunt încă în curs de desfășurare. Palatul Buckingham a refuzat să comenteze. 

 

Regele Charles al III-lea este cea mai în vârstă persoană încoronată din istoria Marii Britanii

 

Încoronarea, la aproape 70 de ani de la încoronarea mamei sale, va constitui piesa centrală a zilelor de sărbătoare pentru a marca începutul domniei monarhului. Charles a urcat pe tron și a fost numit rege luna trecută, după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a. 

În iunie anul viitor, regele va împlini 74 de ani, ceea ce îl va face cea mai în vârstă persoană încoronată din istoria Marii Britanii. S-a raportat pe scară largă că încoronarea va fi o versiune mai mică și mai modestă a ceremoniilor anterioare, cu spațiu pentru reprezentanți ai diferitelor credințe și grupuri comunitare, în conformitate cu diversitatea Marii Britanii moderne. Charles va fi încoronat alături de soția sa, regina consort, Camilla.

Când Elisabeta a II-a a fost încoronată în 1953, peste 8.000 de invitați din 129 de națiuni s-au deplasat la Westminster Abbey din centrul Londrei, cu platforme temporare ridicate pentru a le oferi locuri, inclusiv fiecărui membru al aristocrației britanice. Restricțiile de siguranță fac ca în prezent biserica să nu mai poată găzdui decât aproximativ 2.000 de persoane, dându-le bătăi de cap planificatorilor. 

 

Ceremonia încoronării va fi bogată în tradiții

 

Ministerul britanic de Externe a petrecut zile întregi pentru a concepe planul de dispunere a locurilor pentru funeraliile reginei, ținând cont de ierarhiile diplomatice și de protocol. 

Regele este așezat pe un tron cunoscut sub numele de Scaunul lui Edward, ținând în mână sceptrul și toiagul suveranului - pentru a reprezenta controlul său constituțional asupra națiunii - și globul suveranului - pentru a reprezenta lumea creștină. După ce va fi uns cu ulei, binecuvântat și consacrat de clerul superior, lui Charles i se va pune pe cap coroana Sfântului Edward.

Coroana Sfântului Eduard - numită după ultimul rege anglo-saxon, Eduard Mărturisitorul - este făcută din aur masiv și are peste 400 de pietre prețioase, inclusiv rubine, granate și safire. Versiunea care va fi folosită anul viitor a fost făcută inițial pentru Carol al II-lea în 1661, are 30 de centimetri înălțime și cântărește 2,23 kilograme. De obicei, este ținută sub pază în Turnul Londrei, conform Bloomberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel