Putin, declarație cinică: Nu Moscova este responsabilă pentru criza energetică din UE

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat vineri că ţara sa are vreo legătură cu criza energetică din Europa şi a spus că dacă ţările din Uniunea Europeană vor mai mult gaz, ar trebui să ceară Ucrainei să deschidă gazoductele şi de asemenea să fie ridicate sancţiunile care împiedică deschiderea conductei Nord Stream 2 prin Marea Baltică, relatează Reuters.

Vorbind la un summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) în Uzbekistan, Putin a învinuit şi ceea ce el a numit 'agenda verde' pentru criza energetică şi a insistat că Rusia îşi va îndeplini obligaţiile energetice.

Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Bulgaria şi Polonia după ce ele au refuzat să plătească în ruble şi nu în valuta contractului, aminteşte Reuters.

Putin, declarație cinică: Nu Moscova este responsabilă pentru criza energetică din UE

 

De asemenea, Moscova a închis gazoductul Nord Stream 1, care duce gaz în Germania şi spre alţi clienţi europeni, argumentând că sancţiunile occidentale împiedică reparaţii vitale.

Clienţii occidentali resping această justificare ca fiind un fals pretext pentru represalii economice împotriva ţărilor care au impus sancţiuni Rusiei, notează Reuters.

Printre altele, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că el încă nu a decis dacă va participa personal la un summit al Grupului celor 20 de naţiuni în Indonezia în noiembrie.

Cu toate acestea, Putin, vorbind cu reporterii în Uzbekistan după summitul regional, a spus că Rusia va fi reprezentată la reuniune, adaugă Reuters, titrează Rador.

Olaf Scholz: Putin nu consideră războiul din Ucraina drept o "eroare"

 

 

Vladimir Putin nu consideră războiul din Ucraina drept o 'eroare', a afirmat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă în care a fost întrebat despre discuţia avută în urmă cu o zi cu preşedintele rus, transmite AFP.

'Din păcate, nu pot să vă spun acum că există o conştientizare în creştere că a fost o eroare să se înceapă acest război', a spus Scholz la Berlin.

Potrivit cancelarului, opinia lui Putin nu este pe cale să se schimbe: 'Nimic nu lasă să se creadă că o poziţie nouă este pe cale să apară acolo', a afirmat Scholz, care a avut marţi o convorbire telefonică de 90 de minute cu preşedintele rus.

Olaf Scholz a mai spus că este 'corect' să se discute şi fiecare să spună ceea ce are de spus. 'Pentru că sunt ferm convins că Rusia trebuie să se retragă, că trupele sale trebuie să se retragă, pentru ca pacea să aibă o şansă în această regiune', a insistat el.

'Şi, cu fiecare zi, devine tot mai clar că este singura perspectivă' posibilă, a adăugat cancelarul german, punctând că 'trebuie să discutăm despre aceasta'.

În discuţia de marţi, Scholz i-a cerut lui Putin să ordone 'retragerea completă' din Ucraina a forţelor ruse, puse în dificultate de o contraofensivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel