Putin a ameninţat UE că o va lăsa fără resurse energetice: „Să le vină mintea la cap: Îngheaţă, îngheaţă, coada lupului“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Putin a ameninţat UE că o va lăsa fără resurse energetice, făcând o glumă despre coada lupului care îngheaţă... 

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, la Forumul Economic Estic, că Rusia nu va furniza resurse energetice ţărilor care încalcă contractele privind furnizarea de petrol şi gaze, relatează Agenţia de presă RBC, titreză Rador.

"Nu vom furniza nimic, în afara cadrului de aplicare al contractelor şi ne va mai rămâne un singur lucru să le spunem binecunoscuta frază dintr-un faimos basm rusesc: Îngheaţă, îngheaţă, coada lupului'', a spus el.

Putin a ameninţat UE că o va lăsa fără resurse energetice

 

Potrivit lui Putin, dacă ţările vor lua decizii politice care contrazic contractele semnate cu Rusia privind furnizarea de resurse energetice, atunci Moscova nu le va furniza resurse, în detrimentul intereselor sale economice. Preşedintele a mai subliniat că astfel de state "nu pot impune" condiţiile lor Rusiei.

Putin a numit ideea Occidentului de a plafona preţul gazelor ruseşti drept o tâmpenie, o aiureală. În opinia sa, situaţia în domeniul aprovizionării cu gaze în Europa este rezultatul activităţii atât a specialiştilor europeni, cât şi a Comisiei Europene.

Potrivit presei din Rusia, Vladimir Putin a declarat în timpul unei sesiuni plenare a Forumului Economic Estic că Rusia va răspunde sancțiunilor europene privind hidrocarburile rusești. "Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune sau combustibil pentru încălzire", a spus el. „Noi nu vom furniza nimic“.

 „Să le vină mintea la cap: Îngheaţă, îngheaţă, coada lupului“



Potrivit lui Putin, partea rusă intenționează să își îndeplinească obligațiile contractuale, dar dacă contrapartidele sale încearcă să "îi dicteze voința", atunci va urma un răspuns. "Să le vină mintea la cap", a adăugat Putin, citând de asemenea o frază înaripată dintr-un basm popular rusesc: "Îngheaţă, îngheaţă, coada lupului“.

Comisia Europeană a acuzat, recent, gigantul rus Gazprom că a oprit furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream din Marea Baltică către Germania folosind pretexte false, relatează dpa.

„Anunţul Gazprom din această după-amiază că închide din nou (Nord Stream) sub pretexte false este o altă confirmare a nefiabilităţii sale ca furnizor”, a scris vineri seara pe Twitter un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Este, de asemenea, o dovadă a cinismului Rusiei, deoarece preferă să arunce gaze în loc să onoreze contracte”, a precizat sursa citată.

Comisia Europeană a acuzat gigantul rus Gazprom că a închis conducta Nord Stream sub pretexte false



Potrivit producătorului de turbine Siemens Energy o scurgere de petrol nu justifică din punct de vedere tehnic oprirea gazoductului Nord Stream, decisă de Gazprom după descoperirea unor astfel de scurgeri într-o turbină.

Gazprom a anunţat vineri seara că gazoductul Nord Stream, care urma să fie repus în funcţiune sâmbătă după o perioadă de întreţinere, va fi în cele din urmă oprit „complet” până la repararea unei turbine a acestui gazoduct vital pentru aprovizionarea europenilor.

Anunţul Gazprom riscă să accentueze îngrijorarea ţărilor europene, care încearcă să evite o criză energetică în iarna care se apropie şi acuză Moscova că utilizează gazele ca armă pentru a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale după ofensiva rusă în Ucraina. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel