Protest diaspora. Borza: Respect și recunoștință! Au tot dreptul de a se întoarce acasă

StiriDiaspora Team / 10 aug 2018, 10:03 Salveaza PDF Comentarii
Remus Borza
Remus Borza

Deputatul independent Remus Borza consideră că liderii politici nu ar trebui să contamineze, prin participare, manifestația de suflet a diasporei românești.

„Națiunea română din interiorul granițelor trebuie să manifeste nu doar simpatie, ci și respect și recunoștință față de diaspora, care are tot dreptul de a se întoarce acasă și de a cere să fie respectată de către instituțiile statului. Este un drept cetățenesc de a ieși în stradă pentru a-ți spune oful", a declarat Remus Borza.

„În primul rând, nu sunt de acord cu cei care demonizează diaspora, cu cei care pun etichete jignitoare. În al doilea rând, să nu uităm că noi, ca popor, trăim bine și datorită românilor plecați din țară în urmă cu 10-15 ani. Românii din afara granițelor țării au trimis acasă, doar în ultimii zece ani, peste 55 miliarde euro, iar în ultimii 20 de ani, aproape 100 miliarde euro, de două ori mai mult decât valoarea investițiilor străine directe”, a precizat deputatul.

„În afară au plecat oameni tineri și harnici, oameni curajoși și cu inițiativă. Trântorii au rămas în țară. Trăiesc din ajutoare sociale, plătite cu prea multă generozitate de statul român din impozitele celor care muncesc și creează plus valoare. Avem aproape 4 milioane de români care trăiesc în afara granițelor țării. În originala noastră democrație și tranziție spre economia de piață, peste noapte s-au trezit șomeri. Fabricile, uzinele, combinatele unde lucrau au fost falimentate pentru a face loc multinaționalelor și mall-urilor. România a cunoscut cel mai agresiv proces de dezindustrializare. În '89, aveam 8,1 milioane de salariați, acum avem 4,9. În acest context economic și social nefavorabil, milioane de români au fost constrânși să ia calea pribegiei”, a afirmat deputatul, adăugând că „diaspora românească reprezintă o forță și o masă de câteva milioane de români cu un spirit civic extrem de dezvoltat”.

Lecții de viață. „Sunt cu un pas înaintea noastră”

„Au tot dreptul să vină și să ne dea lecții de moralitate, democrație, dar și de viață. Sunt cu un pas înaintea noastră. Își câștigă banii cu trudă și de multe ori cu multă umilință, pentru că asistăm, din păcate, la exploatarea cetățenilor români care muncesc în condiții greu de imaginat în țările de adopție. Din bruma lor, trimit, în fiecare lună, bani celor rămași acasă.

Dacă am reuși să convingem măcar 100.000 de români să se întoarcă în țara în care s-au născut, ar fi un real câștig din punct de vedere social, economic și moral. Au un know-how de care noi, cei rămași în țară, avem atât de multă nevoie. Trăiesc de mulți ani în societăți normale, în care munca este prețuită, în care libertățile și drepturile cetățenești sunt respectate. Trăiesc în țări în care sistemul de învățământ este incomparabil, superior celui românesc, nereformat de mai bine de 50 de ani. În țări în care au acces la un sistem de sănătate public și privat performant. Ce să caute în România? Să moară cu zile prin spitalele publice? Să trăiască sub imperiul fricii, intoleranței, învrăjbirii, delațiunii și abuzurilor instituțiilor statului?", a spus deputatul Remus Borza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy