Proiect: Înființarea unei comisii parlamentare permanente pentru COPIII ROMÂNILOR plecați în STRĂINĂTATE. Ce prevede

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un proiect de lege pentru înființarea unei comisii parlamentare permanente pentru protecția drepturilor copiilor a fost depus de PNL, anunță HotNews.ro

În prezent, legile care țin de drepturilor fundamentale ale copilului sunt dezbătute în cinci comisii de specialitate: Juridică, Educație, Sănătate, Muncă și Administrație. Acest fapt generează abordarea neunitară a soluțiilor legislative, fiind pusă abordarea profesională mai presus de interesul superior al copilului, spune liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

Potrivit datelor prezentate de liderul PNL, în acest moment, în România:

Unul din trei copii trăiește sub pragul de sărăcie;
Peste 52.000 de copii cresc fără părinți în instituții de protecție socială;
92.000 de copii au părinții plecați în străinătate;
Aproape 300.000 de copii sunt neșcolarizați.

Aceste date subliniază faptul că drepturile specifice ale copiilor trebuie protejate cu prioritate și în Parlamentul României și este nevoie de legi unitare și care să vină în sprijinul copiilor și de o comisie specială care să garanteze acest lucru, potrivit Ralucăi Turcan.

 

Întărirea sistemului actual de protecție a minorilor în România

 

Pe lângă proiectul de înființare a unei comisii parlamentare specializate pe drepturile copilului, PNL a elaborat o a doua propunere legislativă care vizează întărirea sistemului actual de protecție a minorilor în România. Astfel, se propune unificarea competenței materiale a instanțelor de judecată pentru ca procedura judecătorească să se desfășoare de completuri specializate în protecția drepturilor copilului.

Ce prevede proiectul de lege:

Toți judecătorii care intră în cauze pentru minori să urmeze module de pregătire specializate la nivelul Institutului Național al Magistraturii;
Să se înființeze completuri specializate în cauze pentru minori și familie la nivelul tuturor judecătoriilor din România;
Să se creeze secții specializate la nivelul tuturor tribunalelor și curților de apel din România;
În viitor, să se procedeze la înființarea instanțelor specializate în materie de minori și familie.
PNL spune că vrea și instituirea unei proceduri specialr de executare a unei hotărâri judecătorești în cauzele cu minori, astfel încât să nu se mai producă situații dramatice, așa cum s-a întâmplat în cazul Sorinei, fetița de 9 ani din baia de Aramă luată cu mascații din casa fostei asistente maternale, după ce a fost înfiată de un cuplu de români din SUA.

Această procedură va fi propusă după consultări specialiștii în protecția drepturilor copilului și cu practicieni ai dreptului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel