Procurorii se ALIAZĂ în spatele lui Lazăr. "Ordonanțele lui Toader contravin arhitecturii instituţionale stabilită prin Constituţie"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, întruniţi joi, în Adunare Generală, au decis, în unanimitate, susţinerea mesajului public al Secţiei pentru procurori a CSM şi a punctului de vedere exprimat de către Procurorul General, Augustin Lazăr, în sensul că modificările aduse legilor Justiţiei contravin arhitecturii instituţionale stabilită prin Constituţia României.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia s-a întrunit joi Adunarea Generală a procurorilor pentru dezbaterea şi exprimarea unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004, aduse prin ordonanţa de urgenţă adoptată în şedinţa de guvern din data de 19 februarie cu privire la activitatea Ministerului Public.

"În urma consultării procurorilor prezenţi în cadrul Adunării Generale, aceştia au decis în unanimitate susţinerea mesajului public al Secţiei pentru procurori a CSM din data de 19 februarie şi a punctului de vedere exprimat de către Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 19 februarie, în sensul că modificările aduse legilor justiţiei contravin arhitecturii instituţionale stabilită prin Constituţia României şi pun Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice prevăzute de lege", se arată în comunicatul citat.

Secţia pentru procurori a CSM a transmis marţi că modificările aduse de Guvern legilor Justiţiei privind delegarea în toate funcţiile din cadrul Ministerului Public pentru care numirea se face de preşedinte sunt de natură să afecteze grav activitatea Parchetelor.

"Facem precizarea că membrii Secţiei au luat la cunoştinţă de conţinutul ordonanţei de urgenţă în data de 18 februarie, când a fost transmisă la Consiliu pentru avizare. Membrii procurori nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii", au precizat reprezentanţii Secţiei într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor, instituit prin articolul 3 din Legea 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistraţilor procurori.

"Atragem atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permiteau delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de preşedintele României este de natură să afecteze grav activitatea Parchetelor, în contextul în care instituţia delegării este menită a genera tocmai soluţii rapide în situaţii de urgenţă provocate de o vacantare intempestivă a unui post de conducere", se arată în comunicat.

De asemenea, procedura de numire prevăzută de lege este una de durată, ce presupune parcurgerea mai multor etape şi participarea mai multor autorităţi publice, context în care se poate ajunge la situaţii în care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public să nu se găsească nicio persoană, atrage atenţia CSM.

"Astfel de situaţii ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor", menţionează sursa citată.

Guvernul a adoptat marţi o OUG care modifică legile Justiţiei şi care se referă, printre altele, la delegările în funcţii de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, a anunţat ministrul Tudorel Toader.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel