Prima convorbire telefonică între Nicolae Ciucă și premierul Republicii Moldova. Despre ce au discutat cei doi oficiali

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Prima convorbire telefonică între Nicolae Ciucă și premierul Republicii Moldova. Despre ce au discutat cei doi oficiali
Prima convorbire telefonică între Nicolae Ciucă și premierul Republicii Moldova. Despre ce au discutat cei doi oficiali

Premierul României Nicolae-Ionel Ciucă, a avut o primă convorbire telefonică oficială cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Cei doi șefi de guvern au discutat despre prevederile Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova, semnată la 23 noiembrie 2021, a anunțat Guvernul României pe Facebook. 

„Am transmis deschiderea și disponibilitatea României pentru Republica Moldova, urmând ca, în perioada următoare, să stabilim și o întrevedere oficială”, se arată în scurta informare transmisă de noul executiv de la Palatul Victoria. 

Premierul Gavriliţa l-a felicitat pe omologul său odată cu numirea în funcţie, i-a urat succes în activitate şi a apreciat ajutorul acordat de partea română Republicii Moldova pentru gestionarea crizei energetice şi a celei legate de COVID-19, se arată într-un comunicat al Guvernului Republicii Moldova, citat de Agerpres.

De altfel, Republica Moldova ocupă un loc special pe agenda noului Guvern al României. Conform programului de guvernare 2021-2024 al Guvernului Ciucă, care a primit joi votul de încredere din partea parlamentarilor români, România va pune prioritate pe susținerea integrării europene a Republicii Moldova și va susține programul de reforme pro-democratice, dezvoltând proiecte ce țin de domeniile energetice sau de gazele naturale și promovând identitatea și valorile românești.

Un proiect important prevăzut în program, mai exact în Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport pentru creșterea capacității disponibile pentru comerțul transfrontalier, este Linia Electrică Aeriană 400 kV Suceava-Bălți. 

Potrivit programului de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR, în perioada 2021-2024 rețeaua românească de transport al gazelor naturale are în dezvoltare avansată mai multe proiecte, în valoare totală de 401.602.060 lei, printre care și „dezvoltări ale Sistemului Național de Transport în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum și al asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, în punctul de interconectare dintre sistemele de transport al gazelor naturale ale României și R. Moldova”.

 

Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea să promoveze identitatea românească dincolo de Prut

 

Guvernul Ciucă își mai propune dezvoltarea unui parteneriat stabil cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova prin promovarea identității și valorilor românești prin tradiții, obiceiuri și limbă, inclusiv prin asigurarea expertizei privind restaurarea infrastructurii culturale.

De asemenea, un punct important în programul Guvernului Ciucă este consolidarea relației cu media publică din România în vederea găsirii celor mai bune forme de colaborare cu Societatea Română de Televiziune și cu Societatea Română de Radiodifuziune în scopul promovării valorilor culturale și artistice prin oferta editorială destinată românilor de pretutindeni, cetățenilor Republicii Moldova, prin oferta cultural-artistică încetățenită și prin oferta națională de radio și televiziune, inclusiv în limba diverselor comunități etnice/minorități, în zonele încă neacoperite de către canalele/studiourile centrale și sau regionale.

În programul de guvernare al noii coaliții, Ministerul de Externe are un întreg capitol dedicat parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.  „Ca prioritate de prim rang a politicii externe, România va continua să susțină activ eforturile de integrare europeană a Chișinăului și programul de reforme democratice, în baza Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova și având ca fundament comunitatea de limbă, istorie și cultură cu Republica Moldova, precum și viziunea spațiului comun din perspectiva integrării europene”, se prevedere în programul de guvernare al guvernului Ciucă. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel