Prețuri record la produsele pentru micul dejun

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Costul produselor de bază pentru micul dejun a crescut cu 55% într-un an, pe fondul scumpirilor la cacao și carne de porc.

Costul produselor de bază pentru un mic dejun tipic a crescut cu 55% într-un singur an, conform celui mai recent indice al produselor de bază pentru micul dejun realizat de platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro. Această creștere este alimentată de majorările semnificative ale prețurilor la cacao și carne de porc.

Rata de creștere a prețurilor la alimentele de bază pentru micul dejun a depășit considerabil avansul de 5,9% al indicelui prețurilor de consum (IPC) din România și creșterea de 2,07% a prețurilor la alimente în aceeași perioadă. Aceasta sugerează că consumatorii se vor confrunta în continuare cu presiuni suplimentare asupra prețurilor.

"Preţurile alimentelor de bază au cunoscut o volatilitate imensă de la pandemie şi de la debutul războiului din Ucraina. Deşi unele dintre aceste presiuni asupra lanţului de aprovizionare s-au diminuat, vremea extremă şi bolile din sudul lumii au provocat o volatilitate sporită a preţurilor unor alimente cheie pentru micul dejun. Recoltele de cacao, portocale şi cafea au fost cel mai puternic afectate în ultimul an, mulţi producători funcţionând acum la capacitate redusă şi recurgând la stocuri de rezervă acolo unde este posibil.

Este posibil ca diferenţa masivă de preţ pe care o vedem în cazul produselor alimentare pentru micul dejun să înceapă să aibă un impact asupra comportamentului consumatorilor, pe măsură ce preţurile unor produse pentru micul dejun, cum ar fi grâul şi laptele, scad, iar cele pentru alte produse, cum ar fi sucul de portocale, cacaua şi cafeaua, ating niveluri record", a explicat Ben Laidler, strategul pentru pieţele globale de la eToro, într-un comunicat.

Cele mai scumpe alimente 

 

Prețurile la cacao au înregistrat cea mai spectaculoasă creștere dintre toate produsele de bază pentru micul dejun, majorându-se cu 270% în ultimul an. Seceta severă din Africa de Vest, o regiune care produce 80% din cantitatea de cacao din lume, a contribuit semnificativ la deficitul de aprovizionare și la creșterea prețurilor.

Sucul de portocale s-a confruntat cu presiuni similare asupra ofertei, cauzate de boli ale culturilor și fenomene meteorologice extreme în Statele Unite, sudul Europei și Brazilia, înregistrând o creștere de 39% în ultimele 12 luni. În schimb, prețul grâului și cel al laptelui au scăzut cu 14,4% și, respectiv, 3,9% în ultimul an.

Indicele eToro, bazat pe prețurile de tip spot pentru nouă produse de bază utilizate în mod obișnuit pentru micul dejun, include grâu, zahăr brut, cacao, ovăz, suc de portocale, lapte, cafea, carne de porc și ceai. Datele sunt obținute de la Refinitiv și sunt valabile la 22 aprilie 2024.

eToro, o platformă de tranzacționare și investiții fondată în 2007, are în prezent peste 35 de milioane de utilizatori înregistrați din peste 100 de țări, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel