Presa internațională scrie despre SFÂRȘITUL lui Liviu Dragnea

Narcis Popa |
Data publicării:
Fotografia are rol ilustrativ
Fotografia are rol ilustrativ

Condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare pune capăt carierei politice a liderului social-democrat, scriu la unison agenţiile internaţionale de presă, după ce liderul PSD a fost condamnat luni de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani şi 6 luni de detenţie pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

AFP:  Hotărârea de luni pune capăt carierei politice a liderului social-democrat care, deşi nu a putut face parte din guvern după condamnarea sa cu suspendare încă din 2016 pentru abuz de putere într-un alt proces, era considerat până în prezent cel mai puternic politician român şi prim-ministru al ţării din umbră, comentează agenţia spaniolă de presă EFE. Guvernul PSD a primit critici puternice din partea societăţii civile şi a Comisiei Europene pentru încercările sale de a slăbi legile împotriva corupţiei în cadrul unei serii de reforme juridice de care ar beneficia membri ai partidului de guvernământ care au probleme cu legea, la fel ca Dragnea.

Sentinţa pronunţată împotriva omului forte al puterii din România riscă să submineze pe termen lung ambiţiile politice ale acestui ales controversat care i-a condus pe social-democraţi la o mare victorie la alegerile legislative din 2016, comentează şi AFP. Liviu Dragnea a fost împiedicat să preia funcţia de prim-ministru din cauza unei condamnări cu suspendare într-un alt dosar, de fraudă electorală. Criticii lui îl acuză că încearcă să relaxeze codul penal pentru a scăpa de diferitele proceduri care îl vizează, aminteşte agenţia franceză de presă, adăugând că liderul social-democrat a suferit şi un regres la urne în alegerile europene de duminică.

Ignorând criticile la adresa încercărilor sale de a slăbi legislaţia anticorupţie, Dragnea asigură în mod regulat că aceste măsuri sunt destinate să combată abuzurile de putere ale unor magistraţi, pe care îi acuză că sunt manevraţi pentru a-i face lui rău. "Dacă judecătorii vor rezista presiunilor, care sunt de neimaginat, voi fi achitat pentru că sunt nevinovat", a spus el duminică seara, într-o declaraţie consemnată de AFP.

Reforma judiciară iniţiată de acest lider a atras la începutul lunii mai la Bucureşti o chemare la ordine din partea Comisiei Europene, care a avertizat că România este expusă unor sancţiuni "iminente" dacă va persista pe această cale. Dragnea, care şi-a multiplicat discursurile suveraniste în ultimele luni, a respins aceste critici, acuzând Bruxellesul de folosirea "standardelor duble" împotriva ţării sale. Potrivit analiştilor, această ofensivă împotriva lumii judiciare şi această transformare eurosceptică explică declinul PSD în sondaje, relatează France Presse.

REUTERS: Reformele în domeniul justiţiei au fost criticate în România şi de către Uniunea Europeană. Acestea sunt larg percepute ca diminuând lupta anticorupţie şi ''croite'' pentru a-l scăpa de înschisoare pe Dragnea şi alţi politicieni corupţi, scrie şi dpa în relatarea despre condamnarea politicianului român.

La rândul său, Reuters observă că decizia de condamnare vine la o zi după ce partidul lui Dragnea a pierdut alegerile europene în favoarea formaţiunilor de centru. De la venirea la putere la sfârşitul anului 2016, social-democraţii au erodat constant independenţa sistemului judiciar, atrăgând critici ferme din partea Uniunii Europene şi declanşând cele mai mari proteste de stradă din România din ultimele decenii.

Duminică, adaugă agenţia britanică de presă, alegătorii au susţinut în mod covârşitor un referendum convocat de către preşedintele de centru Klaus Iohannis pentru a împiedica partidul lui Dragnea să slăbească şi mai mult instanţele. Zeci de mii de români care lucrează în străinătate nu au putut să voteze duminică după ce au aşteptat timp de ore în afara consulatelor şi secţiilor de votare din cauza birocraţiei şi a problemelor de personal. Analiştii au spus că înregistrările video de la secţiile de vot din întreaga Europă cu români scandând "Vrem să votăm" şi "Hoţii" au amplificat înfrângerea partidului de guvernământ. Sergiu Mişcoiu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babes-Bolyai, citat de Reuters, a declarat că pentru România condamnarea lui Dragnea ''trimite un semnal puternic, arată că sistemul şi instituţiile de justiţie funcţionează în ciuda tuturor presiunilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel