Presa franceză: „Kovesi amenință. Bruxelles-ul trebuia să știe când a numit-o că nu acceptă eșecul”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a intrat astăzi în atenția presei franceze după ce ar fi cerut la Bruxelles mai multe posturi pentru noua instituție pe care o conduce.

Într-un articol apărut astăzi pe ouest-france.fr, se arată că Laura Codruța Kovesi ar fi „amenințat” cu întârzierea urmăririi penale.

„Ambiția este lăudabilă. Noul birou al procurorului european urmează să urmărească evazioniștii și delincvenții financiari care sifonează miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene. Din păcate, nu este încă activ întrucât mijloacele lipsesc.

Considerat intransigent, procurorul european nu-și ascunde disperarea și amenință ... cu întârzierea începerii urmăririi penale! La sediul său din Luxemburg, acesta poate conta pe o echipă formată din 22 de procurori delegați și 29 de oficiali. Dar, dintre aceștia, 25 au fost recrutați pentru resurse umane, IT și buget; doar patru procurori vor lucra pe fondul cauzelor.

În exterior, nu este mai bine: cel puțin doi procurori delegați trebuie să fie numiți de cele 22 de țări care se abonează la urmărire penală (Ungaria, Polonia și Suedia au refuzat să se alăture; Danemarca și Irlanda au derogări). Cu toate acestea,  "sunt doar part-time!" a protestat procurorul la Parlamentul European săptămâna trecută”, arată jurnaliștii de la ouest-france.fr.

 

Kovesi, icoană a luptei împotriva corupției 

 

„În aceste condiții, este imposibil să se rezolve 3.000 de cazuri de fraudă deja identificate și 2.000, care ar trebui adăugate în fiecare an. Cazurile se referă la fraude la scară largă, care depășesc 10.000 EUR sau chiar 100.000 EUR, în funcție de tipul infracțiunii.

Potrivit procurorului șef, aproape 60 de miliarde de euro se evaporă din buget doar pentru fraude la frontieră. Acest lucru face ca „bugetul" său să fie foarte primitor: 8 milioane de euro. Kovesi a solicitat eurodeputaților să fie mai generoși, însă Comisia se mulțumește, deocamdată, să promită să examineze nevoile urmăririi penale. 

Bruxelles-ul ar fi trebuit să bănuiască, numind-o pe Laura Codruța Kovesi, că nu este genul care să ignore eșecurile instituției ... La 46 de ani, această icoană a luptei împotriva corupției a anchetat mii de persoane politice lipsite de scrupule și înalți oficiali din România. Amenințată, hărțuită în București, nu a murit niciodată, denunțând fără încetare ... mijloacele limitate care i-au fost acordate”, se arată în articolul din ouest-france.fr.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel