Presa europeană are deja numele COMISARULUI EUROPEAN din partea României

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Potrivit Euractiv, propunerea României pentru un post de Comisar Europaen s-ar putea concretiza în persoana europarlamentarului PNL Siegfried Mureșan, în contextul căderii guvernului Dăncilă.

Potrivit Euractiv, care citează surse politice, eurodeputalul Siegfried Mureşan va fi propunerea din partea României din partea Partidului Naţional Liberal, după căderea guvernului Dăncilă. Siegfried Mureşan e în prezent parlamentar european şi vicepreşedinte al Grupului PPE.

Euractiv afirmă, într-un articol publicat ieri, că o sursă de rang înalt din Partidul Popular European susţine că Siegfried Mureşan va fi propus comisar din partea României. Propunerea va veni din partea Partidului Naţional Liberal, care a iniţiat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. „Dăncilă, fostă europarlamentară, este în prezent candidatul partidului la alegerile prezidențiale din noiembrie, dar șansele ei sunt foarte slabe“, titrează sursa Euractiv.

„Dacă vom avea majoritate pentru a înlătura guvernul, credem că vom găsi, de asemenea, majoritatea pentru a instala un prim-ministru. Va fi dificil, dar nu va dura mult", a declarat Siegfried Mureşan pentru Euractiv.

Timpul rămas pentru avansare apropunerilor este restrâns. Pe 14 - 15 octombrie au loc audieri pentru posturile de comisar, iar pe 23 octombrie va fi votată întreaga componenţă a Comisiei Europene, pentru a putea începe mandatul de la 1 noiembrie.

Conform procedurii, propunerea trebuie să vină din partea guvernului, care acum a picat în urma moţiunii şi are atribuţii restrânse: practic, Viorica Dăncilă nu mai poate face o astfel de propunere. Este nevoie astfel de instalarea rapidă în România a unui nou guvern, pentru a se putea încadra în calendarul alegerii comisarilor europeni. Președintele țării, Klaus Iohannis, este acum cel care selectează premierul interimar și este mai mult decât sigur că candidatul său nu va veni de la partidul socialist.

Într-un interviu acordat EURACTIV.com , Mureșan a declarat: „În niciun caz, Iohannis nu va numi un premier interimar socialist. Acum conducem în sondaje, suntem cel mai mare partid de opoziție și suntem câștigătorii alegerilor europarlamentare. (...) suntem de departe cel mai apropiat partid care se aliniază agendei  pro-UE”, a spus Mureșan.

În prezent, propunerea României pentru postul de comisar european la Transporturi este Dan Nica. Cu toate acestea, Nica nu poate fi considerat un expert în domeniul transporturilor, iar numirea acestuia ar încălca, de asemenea, echilibrul de gen al Comisiei pe care von der Leyen îl urmărește.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel