Premierul Ciucă îi liniștește pe români: Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul Nicolae Ciucă anunță că Ministerul Finanțelor face o analiză pentru o „optimizare fiscală”. El evită să spună dacă este de acord cu introducerea impozitării progresive în locul cotei unice: „Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi”. 

„În discuțiile din coaliție am stabilit ca la nivelul Ministerul Finanțelor să avem o analiză, analiză care, ulterior, o să fie discutată dezbătută cu reprezentanții instituțiilor de specialitate, cu reprezentanții mediului de afaceri, cu reprezentanții mediului asociativ și vom căuta ca prin măsurile pe care le vom luasă asigurăm o optimizare a mediului fiscal. Nu cred că trebuie să vorbim de taxe noi, de alte măsuri, în condițiile în care vedem cu toții vedem cu toții contextul în care ne desfășurăm activitatea”, spune Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă este de acord cu introducerea impozitului progresiv în locul cotei unice, așa cum a cerut Marcel Ciolacu, el a răspuns: „Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi”.

„Pentru tot ceea ce e de făcut trebuie să găsim soluții pentru optimizare fiscală. Nu putem să discutăm azi, aici, de taxe catre să vină peste noapte și să impacteze cât se poate de negativ asupra planurilor de afaceri. (..:) Termenul de analiză a fost stabilit la două săptămâni, după care urmează dezbateri”, adaugă premierul.

De asemenea, el a afirmat că Executivul caută soluții pentru protejarea persoanelor vulnerabile și trebuie să țină cont de impactul inflației asupra cetățenilor.

„În acest an putem să discutăm despre orice măsură după ce avem o analiză la finele primului semetru”, a precizat Ciucă, întrebat dacă anul acesta vor fi majorate pensiile.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunța luni o „redimensionare” a impozitelor, „dar asta nu înseamnă că mărim taxele”. El pledează în continuare pentru introducerea impozitului progresiv: „Ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică”.

Orban: Cota unică de impozitare trebuie menținută

 

Cota unică de impozitare trebuie menținută, declară președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban.

Fostul premier liberal consideră că trebuie reduse cheltuielile: „Avem un aparat bugetar supradimensionat, prea multe ministere, prea multe unități administrativ-teritoriale, prea multe agenții și autorități”.

Liderii coaliției nu se înțeleg în privința impozitării: PSD propune fie impozitarea progresivă, fie anumite deduceri fiscale pentru categoriile vulnerabile de populație, în timp ce PNL vrea menținerea cotei unice de impozitare.

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, susține și el cota unică: „Eu nu pot să fiu decât un susținător al cotei unice de impozitare. Introducerea cotei unice de impozitare s-a făcut în perioada guvernării liberale 2005-2008, deși aproape toți din zona de stânga prevesteau o apocalipsă bugetară, chiar din primul an încasările la buget din impozitul pe venit au crescut”.

Fostul prim-ministru a spus, la RFI: „Guvernul are marjă foarte serioasă de îmbunătățire a colectării. M-am uitat pe datele execuției bugetare pe primele trei luni și mi se pare absolut scandalos, colectarea TVA-ului și a accizelor este sub obiectivul de colectare stabilit, asta în condițiile în care valoarea TVA-ului și a accizelor, datorită creșterii dramatice a prețurilor la energie electrică, gaz, carburanți și alte produse, în mod normal ar fi trebuit colectarea TVA-ului să fie de peste 100%, ba chiar pe la 120%-122%. Cu toatea astea, ei nu și-au atins obiectivul de venituri din TVA. La fel este și pe accize (...). Eu ca liberal întotdeauna spun că trebuie reduse cheltuielile. Avem un aparat bugetar supradimensionat, avem prea multe ministere, avem prea multe unități administrativ-teritoriale, avem prea multe agenții, autorități, oficii și așa mai departe, avem prea multe subvenții care se acordă și care nu au nici un fel de rezultat economic”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel