Politolog: Putin vrea victoria pe 9 mai, dar Ucraina i-a luat-o înainte. "De aceea se lucrează la avansarea în direcția Basarabiei"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
mykola davydiuk
mykola davydiuk

Ucraina este conștientă de planurile conducerii militare a Rusiei de a anunța anumite "câștiguri" pe 9 mai și face totul pentru a împiedica Kremlinul să primească o astfel de onoare, a declarat pentru UNN Mykola Davidyuk, politolog și director al Centrului analitic Politika.

"În ceea ce privește posibila aderare, este clar că Putin caută oportunități pentru a demonstra cel puțin un fel de victorie - pentru că niciun centru raional sau sat din Ucraina nu a putut fi ocupat în totalitate - niciun primar ucrainean sau șef al unei administrații regionale de stat nu a luat în mâini un steag rusesc. De aceea se lucrează la avansarea în direcția Basarabiei, spre Transnistria și în partea de est a Ucrainei, precum și regiunile Donețk și Luhansk. Dar este clar că Ucraina cunoaște acest scenariu și joacă pentru putere, făcând tot posibilul ca să nu se întâmple așa ceva", a declarat pentru UNN politologul Mykola Davidyuk.

"Iar proviziile din Occident înseamnă că Ucraina este complet înarmată și va face tot posibilul pentru ca pe 9 mai Putin să nu aibă niciun motiv să sărbătorească, ci în schimb va avea doar motive de mâhnire", a continuat acesta. Motive precum, de exemplu, scufundarea crucișătorului "Moscova" sau generalii ruși uciși care pleacă pentru a fi desfășurați pe teritoriul Ucrainei și apoi nu se mai întorc acasă.

Politolog: Putin vrea victoria pe 9 mai, dar Ucraina i-a luat-o înainte

 

De asemenea, UNN a vorbit cu Davidyuk și despre probabilitatea scenariilor anunțate de presa străină potrivit cărora Rusia va declara oficial război împotriva Ucrainei pe 9 mai. "Prin lansarea procesului "operațiunii speciale" și intrarea în război în Ucraina, Putin a pierdut  atât războiul, cât și operațiunea specială", spune expertul.

El este convins că, dacă dictatorul rus va declara război, o va face doar pentru a mobiliza populația. „Dar pentru această mobilizare își poate pierde fața politică. Pentru că toți cei care vor fi chemați să se alăture acestei armate - și vor fi aproximativ un milion de oameni - vor trebui să-și pună o întrebare: de ce voi lupta? De ce trebuie să mă duc la război? Există soldați profesioniști care au fost plătiți timp de 30 de ani. Deci, mă voi întoarce? Răspunsul este scurt - 'nu'", a declarat purtătorul de cuvânt.

Mykola Davidyuk: „De aceea se lucrează la avansarea în direcția Basarabiei“

 

El a menționat Afganistanul, unde au fost trimiși soldații sovietici care nu s-au mai întors casă, și a mai afirmat că, după aceea, în URSS au început procese interne de separare, care au dus ulterior la prăbușirea Uniunii Sovietice.

"O poveste similară ar putea fi în cazul lui Putin cu Ucraina, când, după ce a intrat în război aici, înrolând o mare parte a populației, și-a demonstrat inaptitudinea și incapacitatea de a lupta cu o armată profesionistă", a adăugat Davidyuk.

Potrivit forțelor armate ucrainene, în prezent nu există dovezi că mobilizarea are loc pe teritoriul rusesc, dar ar putea începe în orice moment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel