Plăcintă de Paşte italiană (Pizza Rustica) - reţeta perfectă pentru masa festivă

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Plăcintă de Paşte italiană  / Pizza Rustica (sursa foto: Flickr)
Plăcintă de Paşte italiană / Pizza Rustica (sursa foto: Flickr)

Plăcinta de Paşte Italiană sau Pizza Rustica, aşa cum mai este numită, este un deliciu consistent şi apetisant, potrivit pentru orice masă festivă. Gustul şi aromele îmbietoare o vor transforma într-un fel iubit de întreaga familie.

Pregătire: 30 de minute
Timp total: 1 oră 30 minute
Porţii / felii: 8

Citeşte şi: Biscuiţi de Paşte în patru paşi. Dulciuri de casă pentru cei mici şi cei mari, care îţi vor înveseli masa festivă

 

Plăcintă de Paşte italiană. Ingrediente

 

Pentru crustă:

3 căni de făină universală

2 linguriţe de zahăr granulat

2 linguriţe sare kosher

12 linguri unt rece nesărat, tăiat cubuleţe

1 ou mare

7 linguri apă cu gheață

Spray de gătit antiaderent

Pentru umplere:

200 - 250 grame de cârnați italieni dulci, carcase îndepărtate

400 - 450 grame brânză ricotta din lapte integral

200 - 250 grame de brânză mozzarella cu umiditate scăzută, tăiată cubuleţe

⅛ linguriță de piper negru proaspăt măcinat

4 ouă mari

200 - 250 grame de salam, tăiat cubuleţe

200 - 250 grame capicola fierbinte, tăiată cubuleţe

200 - 250 grame de şuncă afumata, tăiată cubuleţe

50 grame proscuitto feliat subțire

1 cană ardei gras roșu prăjit întreg (aproximativ 200 grame), scurşi și uscați cu prosoape de hârtie

300 grame spanac tocat congelat, decongelat și stors între prosoape de hârtie pentru a îndepărta toată umezeala

70 grame de brânză parmezan, mărunțită fin (aproximativ 1 cană)

 

Mod de preparare

 

Pasul 1

Pregătiți crusta: Combinați făina, zahărul și sarea în vasul unui robot de bucătărie și pulsați până se combină, de 3 până la 4 ori. Se adaugă untul şi oul, apoi se amestecă bine până se obţine o consistenţă groasă. Presărați apă cu gheață peste aluat  şi amestecaţi din nou, până când aluatul începe să formeze o bilă. Puneţi aluatul pe o suprafață presărată cu făină, împărțiți în jumătate și formați două discuri. Înfășurați-le în folie de plastic și puneţi-le la frigider timp de 30 de minute sau peste noapte.

Pasul 2

Preîncălziți cuptorul la 175 ° C cu raftul în poziția de mijloc. Desfaceți 1 disc de aluat pe o suprafață ușor presărată cu făină. Rulați până obţineţi un cerc de 40 cm și introduceți-l cu grijă într-o tigaie cu diametru de 20 cm acoperită cu spray de gătit, lăsând spaţiu de 2,5 cm până la marginea tăvii. Puneţi la frigider până când este gata de utilizare.

Pasul 3

Pregătiți umplutura: Gătiți cârnații italieni într-o tigaie mare antiaderentă, rupând cârnații cu o lingură până se sfărâmă și se gătesc bine, timp de 5 până la 7 minute. Transferați cârnații într-o farfurie și lăsați-i să se răcească complet, aproximativ 15 minute. Amestecaţi ricotta, mozzarella, piperul și 3 dintre ouă într-un castron mare. Se amestecă apoi cu salam, capicola și șuncă.

Pasul 4

Tăiați felii de prosciutto şi aşezaţi-le pe fundul tăvii pregătite cu aluat. Se întinde amestecul de ricotta peste prosciutto. Împrăştiați cârnații rumeniţi peste amestecul de ricotta, presând ușor într-un strat uniform. Ardeiul gras roșu se pune apoi peste cârnați şi acoperiți cu spanac și parmezan.

Pasul 5

Rulați aluatul rămas într-un cerc de 30 cm pe o suprafață dată cu făină. Așezați cu grijă foaia peste umplutură. Tăiați excesul încât să fie la aceeaşi dimensiune cu fundul tăvii şi lipiţi cele două foi de aluat împreună. 

Pasul 6

Bateți ușor oul rămas și periați-l peste plăcintă. Folosind un cuțit de tăiat, tăiați 4 orificii (2,5 cm) în partea superioară a aluatului într-un model circular.

Coaceți până când coaja se rumeneşte, aproximativ 1 oră. Acoperiți cu folie de aluminiu și coaceți până când un termometru introdus în centrul plăcintei înregistrează 65 ° C, apoi lăsaţi încă aproximativ 30 de minute. Transferați plăcinta pe un grătar și lăsați-o să se răcească cel puțin 3 ore înainte de servire. Îndepărtați cu grijă marginile tăvii și tăiați plăcinta în felii pentru a servi. Sau se răcește complet și se păstrează la frigider până la 2 zile.

Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel