Petiție din Diaspora: „Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august!“. „Trebuie să plătească pentru ce au vrut să facă!“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Declic a lansat o petiţie adresat  Procurorului General al României, Gabriela Scutea, prin care „analizarea  și infirmarea soluției de clasare a dosarului 10 august“.

„Doamnă Procuror General, noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să analizați și să infirmați soluția de clasare a dosarului 10 august. Pentru a mai avea încredere în justiție, vrem să vedem o anchetă temeinică și imparțială, care să descopere vinovații pentru represiunea din 10 august. Altfel, riscăm ca ancheta 10 august să devină un nou dosar ”fără vinovați”, precum dosarele Revoluției și Mineriadei“, este motivul lansării acestei petiții.

La ora 18.00 erau deja este 2.600 de semnatari ai petiției e siteul declic.

„Această cauza este importantă pentru mine, la fel ca toate cauzele în care trebuie să se facă dreptate în România, astfel încât să ne putem întoarce în țară noastră și să trăim în dreptate și siguranță“, este de părere Constantin.

Violeta a spus că a semnat „pentru că am fost gazată de la ora 17 și alergată pe străzi de parcă eram infractori, pentru că sunt convinsă că protestatarii au fost pașnici și au fost special provocați iar grupul violent a fost infiltrat și nu a făcut parte din protestatari. Au fost aduși speciali când au văzut că nu reușesc să ne provoace! Pentru că trebuie să plătească pentru ce au făcut sau ce au vrut să facă!“

De ce este important?

 

„DIICOT a anunțat public că i-a scos de sub urmărire penală pe șefii din Jandarmerie, care ar fi comandat jandarmilor din Piața Victoriei să intervină abuziv.

Procurorii DIICOT susțin că protestatarii pașnici au fost ”complici” și sunt vinovați pentru că au fost gazați ori bătuți. O asemenea argumentație încalcă dreptul la protest pașnic, garantat prin Constituție. Să acuzi femei, copii și bătrâni gazați ori agresați de jandarmi că și-au exprimat public opinia, în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, este inadmisibil.

De aceea, considerăm că este necesară reluarea anchetei și soluționarea dosarului în baza probelor, a mărturiilor celor prezenți, nu pe baza unor opinii personale ale procurorului de caz.

Mai mult, susținerea DIICOT, că jandarmii din Piața Victoriei au acționat pe cont propriu când au lovit manifestanții, este lipsită de fundament. Jandarmeria este o instituție militarizată, iar jandarmii acționează doar la ordin.

Prin urmare, vă cerem să restabiliți ordinea în justiție și să dispuneți o soluție corectă, onestă pentru cetățeni. În caz contrar, oamenii nu vor mai avea încredere în justiția din România, dacă după ce sunt bătuți și gazați fără motiv, tot ei sunt arătați cu degetul ca fiind vinovați“, sunt motivele invocate de inițiatorii petiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel