Parlamentarii au VOTAT: ce se întâmplă cu pensiile românilor. Decizie de ULTIMĂ ORĂ

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a decizie de neconstituționalitate a CCR, transmite Mediafax. 

Legea a fost adoptată cu 197 de voturi „pentru" și 70 de abțineri.

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 și încheind cu 1 septembrie 2021.

Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este de 75 lei. Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și
perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

În cadrul dezbaterilor în plen, parlamentarii din Opoziție nu au fost de acord cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii.

Deputatul USR Cristian Seidler i-a acuzat pe deputații coaliției de guvernare că "stoarcerea de voturi de la pensionari".

Deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, că legea pensiilor nu a fost pusă în acord, în comisii, cu decizia Curții Constituționale.

UDMR a susținut proiectul de act normativ pentru sistemul public de pensii.

Deputatul PMP Marius Pașcan a susținut că partidul său este de acord cu creșterea salariilor, pensiilor, "dar să se facă în mod realist". "Noi susținem acest proiect de lege", a spus acesta.

Legea a fost respinsă de Senat și adoptată, miercuri de Camera Deputaților, pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR. Proiectul a primit anterior raport de adoptare din partea Comisiilor parlamentare de specialitate ale Camerei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel