Ordonanţa militară 9. Ministrul Agriculturii: "Evaluăm consecinţele Ordonanţei 8. S-ar putea să facem unele retuşuri"

Andreea Cosma / 13 apr 2020, 13:17 Salveaza PDF Comentarii
gov.ro
gov.ro

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a precizat luni că unele produse incluse în anexa referitoare la interdicţiile privind exporturile pe durata stării de urgenţă ar putea să dispară, dar "s-ar putea să adăugăm altele, în funcţie de evoluţie".

"Acum evaluăm care sunt consecinţele Ordonanţei nr. 8, pentru că noi am dorit şi ne dorim, cum este normal, ca orice Guvern, să ne asigurăm că există suficiente rezerve privind produsele agroalimentare de bază pentru populaţie. Nu ştim cât va dura această criză, care vor fi implicaţiile asupra economiei şi asupra agriculturii. Cel puţin în domeniul cerealelor şi al produselor de bază vrem să ne asigurăm că, până la noile recolte, sunt suficiente stocuri atât la rezervele statului, cât şi în stocurile marilor agenţi economici. În fiecare zi analizăm ceea ce se întâmplă. S-ar putea ca în noua ordonanţă unele produse de pe acea anexă să dispară, s-ar putea să adăugăm altele, în funcţie de evoluţie. Cu siguranţă cu această decizie nu a fost una simplă. Ne-am gândit că sunt şi vor fi firme afectate, dar era mai important să ştim că aceste stocuri sunt suficiente pentru hrana populaţiei în următoarele luni", a spus Oros la Digi 24.

Potrivit demnitarului, pe noua lista a produselor ce nu vor mai putea fi exportate pe durata stării de urgenţă s-ar putea regăsi zahărul şi uleiul.

"Noi, de la început, am încercat să monitorizăm atât preţurile, cât şi stocurile şi ne-am bazat pe buna credinţă a celor care ne raportau aceste cifre. În momentul în care a apărut Ordonanţa, sigur că cifrele un pic s-au schimbat, pentru că a fost şi interesul celor care raportau ca acestea să fie cât mai corecte. De aceea, vom reevalua tot ceea ce se întâmplă şi, în funcţie de rezultatul evaluării, împreună cu ceilalţi colegii miniştri din Guvern, o să luăm decizia ca, în noua Ordonanţă militară, să facem unele retuşuri. Mă refer aici, în primul rând, la produsele procesate, la produsele de panificaţie, cele care sunt procesate. Ne interesează cel mai mult cerealele, să rămână, la fel uleiul, zahărul, deci produsele de bază", a afirmat Adrian Oros.

Acesta a menţionat că, prin Ordonanţele militare, în fiecare săptămână, lucrurile pot fi ajustate, "pentru că aici este vorba despre un subiect foarte delicat, şi anume securitatea alimentară a populaţiei şi nu ne permitem să greşim". 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy