Orban și-a dat demisia din funcția de premier. EL îl înlocuiește?

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Ludovic Orban și-a dat demisia din funcția de premier al României, după rezultatul alegerilor parlamentare.

„Decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: Că nu mă cramponez în funcția de prim-ministru. Îmi depun mandatul de premier după un an și o lună, în care România s-a confruntat cu pandemia și o criză economică fără precedent. Am încercat să-mi fac datoria față de România și plec cu conștiința împăcată", a declarat Orban.

„Am convingerea că în zilele care vor urma, negocierile vor duce la un Guvern care să aibă capacitatea să ducă România înainte și de a pregăti relansarea economică a României“, a afirmat premierul demisionar al României.

Mai multe variante de premier au fost vehiculate. Printre numele care au apărut în spațiul public sunt Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Ilie Bolojan, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Robert Sighiartău sau Raluca Turcan.

Florin Cîțu, mesaj pe Facebook

 

În urmă cu câteva ore, chiar înainte de întâlnirea dintre Orban și Iohannis, Florin Cîțu a postat pe pagina sa de Facebook o simplă fotografie,cu el la un pupitru, însoțit de textul „Mulțumesc!“.

Publicată de Florin Cîţu pe Luni, 7 decembrie 2020

Actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, pare a fi varianta cea mai plauzibilă. Desemnat pentru această demnitate și în luna februarie, înainte ca pandemia de coronavirus să pună stăpânire pe România, Florin Cîțu și-a depus însă mandatul cu doar câteva minute înainte de a fi numit, cedând locul lui Ludovic Orban, premierul care fusese demis prin moțiune de cenzură la începutul lui Februarie. 

Florin Cîțu, aproape premier

 

Cîțu și-a motivat atunci gestul de a se retrage chiar  înainte de votul de învestitură din Parlament  pe fondul crizei coronavirusului și în contextul în care alegerile anticipate erau imposibil de organizat. „ Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru a avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru“, motiva atunci Florin Cîțu.

Astfel, președintele  l-a desemnat atunci pe Orban să desemneze un alt Guvern, pe care partidele, la presiunea situației Covid-19, l-au votat, cu Orban în funcția de premier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel