Orban, la un pas să fie strivit de mulțime: "Am fost şi eu când 100 de oameni au strigat Jos cu Ceauşescu"

Liviu Ludovic / 20 dec 2019, 22:25 Salveaza PDF Comentarii

Premierul Ludovic Orban a mărturisit vineri, la Timişoara, în cadrul şedinţei festive a revoluţionarilor timişoreni, că tot timpul a păstrat în sufletul său spiritul adevăratei Revoluţii şi că, pentru el, Revoluţia din decembrie 1989 a însemnat libertate, demnitate, respect faţă de oameni şi şansa oferită fiecăruia de a-şi putea manifesta personalitatea şi de a-şi dezvolta propriile proiecte. 

Liderul PNL a relatat că pe data de 21 decembrie 1989 a fost la mitingul din Piaţa Palatului din Bucureşti, unde a identificat trei ipostaze extreme în care s-a aflat mulţimea: cea de umilinţă la care era supusă, cea de spaimă şi faza eliberării.

"A strigat prima dată un om singur 'Jos cu Ceauşescu', după care, în cea de-a doua repriză, am fost şi eu, când 100 de oameni au strigat 'Jos cu Ceauşescu', apoi mii de oameni au început să strige 'Jos Ceauşescu'. Am participat la primele confruntări, pentru că după ce am început să strigăm, ne-am adunat mai mulţi spre Piaţa Romană, Universităţii, toate pieţele au fost ocupate de trupe din armată, care au primit muniţie de război şi care ostentativ şi-au pus încărcătoarele cu muniţia de război. Pe (bulevardul, n.r.) Magheru, trupele speciale", a spus Ludovic Orban, care a precizat că doreşte să vorbească liber, şi nu să citească un text scris de consilieri, deoarece sunt lucruri pe care nu le-a spus timp de 30 de ani.

El a explicat că a avut această pornire specială pentru că, braşovean fiind, i-au rămas vii amintirile Revoltei muncitoreşti de la Braşov din 1987 şi a considerat că poate în acel moment nu a făcut tot ceea ce trebuia şi că trebuie făcut mult mai mult.

"M-am întors seara acasă (în 21 decembrie 1989, n.r.), poate aceasta m-a şi ferit de pericole, pentru că eram foarte 'nebun' şi foarte curajos. Am fost în prima linie, sunt de altfel şi poze care au apărut în mai multe reviste cu un tip îmbrăcat într-un parpalac lung şi în care eu m-am recunoscut, dar nu am spus nimănui lucrul acesta, pentru că am preferat să-l ţin în mine", a povestit Orban, potrivit Agerpres.

Orban, la un pas să fie strivit de mulțime

 

El a relatat şi un episod în care, retrăgându-se odată cu mulţimea din piaţă, s-a împiedicat pe care o avea şi a fost la un pas de a fi strivit de mulţimea care venea din spate.

Orban a punctat mai multe momente din perioada ulterioară şi a vorbit despre "lupii îmbrăcaţi în oi" din timpul Pieţei Universităţii, din 1990, sau din 1996, când l-a surprins că după ce a câştigat alegerile Convenţia Democratică din România a ajuns premier Victor Ciorbea, "un om care a fost preşedinte de sindicat şi a primit patrimoniul UGSR alături de sindicat cu semnătura de la Ion Iliescu".

"Tot timpul am păstrat în sufletul meu ceea ce cred că a existat şi în sufletul vostru: spiritul adevăratei Revoluţii. Pentru mine Revoluţia nu a însemnat o simplă schimbare de program la televizor şi de meniu, ci mult mai mult, libertate, demnitate, respectul faţă de oameni, şansa fiecăruia dintre noi de a putea să ne manifestăm personalitatea, de a putea pune pe picioare propriile proiecte, afaceri. Am păstrat în toată această perioadă spiritul acesta. La un moment dat m-am şi gândit că este aproape o minune că am reuşit să ajung prim-ministru, când m-am uitat la pleiada de premieri care au fost până acum. Au mai fost şi accidente, recunosc. Să ştiţi că nu a fost uşor deloc", a detaliat Orban.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy