OLAF: Escrocii au reuşit să fure peste 500 de milioane de euro din bugetul UE. 330 de milioane - un singur proiect social în Italia

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Escrocii au reuşit să obţină 527 de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene. Acest lucru se precizează în raportul anual al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), informează Die Welt. 

Conform datelor OLAF, 527 de milioane de euro din fondurile contribuabililor europeni au fost utilizaţi în mod abuziv sau pur şi simplu furaţi. Această cifră este de două ori mai mare decât în 2020.

Cea mai mare parte a înşelătoriilor este legată de subvenţii agricole şi vaccinuri împotriva noului coronavirus. "În Italia, de exemplu, a fost descoperit un caz de fraudă în care o companie fictivă a primit subvenţii pentru cultivarea vinului ecologic, dar nu a produs vin conform criteriilor ecologice", relatează Die Welt.

În ceea ce priveşte vaccinurile, escrocii au îndemnat autorităţile din diferite ţări să facă plăţi în avans mari pentru a dispărea imediat cu banii. Au existat astfel de propuneri pentru 16 miliarde de euro, a subliniat OLAF.

OLAF recomandă recuperarea acestei sume, în condițiile în care, în raportul său, oficiul dezvăluie tendințele emergente în materie de fraudă pe o gamă largă de subiecte și oferă detalii despre investigațiile privind schemele de fraudă care dăunează mediului. Potrivit Xinhua, OLAF a încheiat 212 investigații și a emis 294 de recomandări în 2021 către autoritățile naționale și europene relevante, deschizând în același timp 234 de investigații noi.

OLAF: Escrocii au reuşit să fure peste 500 de milioane de euro din bugetul UE

 

Oficiul a remarcat că escrocii au continuat să profite de pe urma pandemiei COVID-19 și au devenit și mai sofisticați și mai adaptabili, profitând din plin de oportunitățile disponibile prin faptul că lucrează dincolo de frontiere și jurisdicții, exploatând instrumentele digitale și profesionalizându-și activitățile comerciale ilicite. Acesta a declarat că escrocii au continuat să încerce să profite de COVID-19 într-un moment în care toți ochii erau ațintiți asupra lansării vaccinului.

Acesta a scos la iveală încercările de înșelăciune ale escrocilor, care au încercat să abordeze autoritățile naționale cu oferte false de aproape 1,2 miliarde de doze de vaccin în valoare de peste 16 miliarde de euro.

OLAF a declarat că a detectat și investigat cazuri care au arătat cum fraudatorii au vizat, de asemenea, finanțarea proiectelor ecologice și de digitalizare, inclusiv cazuri de fraudă în proiecte de dezvoltare de software, în operațiuni vamale care au implicat pesticide contrafăcute sau în finanțarea UE pentru dezvoltarea și livrarea de aeronave ecologice.

Raportul a arătat modul în care anchetatorii OLAF au descoperit posibila utilizare abuzivă a 330 de milioane de euro pentru un program de asistență socială destinat pensionarilor cu venituri reduse dintr-o regiune din Italia și au recomandat încetarea proiectului.

Anul trecut, OLAF și partenerii săi au împiedicat intrarea pe piața UE a 437 de milioane de țigarete ilegale și au ajutat autoritățile naționale să confiște 372 de tone de tutun brut care erau destinate producției ilegale de țigări. Se estimează că aceste confiscări au permis statelor membre ale UE să economisească 90 de milioane de euro în venituri pierdute, potrivit Xinhua.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel