Oana Stănciulescu: Referendumul va pune în discuție instrumentul de care abuzează PSD

Ana Barb / 2 apr 2019, 09:31 Salveaza PDF Comentarii

Jurnalista Oana Stănciulescu a declarat pentru stiridiaspora.ro că decizia președintelui Klaus Iohannis de a reconsulta Parlamentul României pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului are legătură cu instrumentul pe care PSD îl folosește din abundență în ultimii doi ani, și anume ordonanțele de urgență, la care a apelat guvernul pentru a modifica legislația din domeniul juridic.

"Este posibil să fie mai multe întrebări la referendum, dar toate în legătură cu lupta împotriva corupției. Președintele Iohannis a cerut Parlamentului un aviz în urmă cu doi ani, dar de atunci au apărut alte probleme, iar președintele vrea să le acopere și pe acestea. Din declarația lui Klaus Iohannis putem să înțelegem faptul că referendumul se va axa pe problema ordonanțelor de urgență, pentru că acestea sunt instrumentul prin care PSD a încercat să modifice legile justiției de doi ani de zile. Au fost situații când o lege a fost votată în Parlament, dar modificată la puțin timp de către guvern, printr-o OUG.

Așadar, un referendum care să nu pună în discuție și instrumentul de care face exces PSD, ar fi unul mai puțin eficient. În al doilea rând, președintele a vrut să se asigure că referendumul nu va fi invalidat de CCR prin extinderea ariei pentru întrebări. Ca atare, potrivit procedurii, președintele trebuie să aștepte 20 de zile de la trimiterea solicitării la Parlament. După cele 20 de zile, indiferent dacă Parlamentul dă sau nu aviz, președintele poate emite decret cu întrebările pentru referendum", a spus Oana Stănciulescu pentru stiridiaspora.ro.

Președintele Iohannis a anunțat că se va adresa Parlamentului cu o nouă consultare.

"Aşadar, am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României, pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Aşadar, voi adresa Parlamentului României o nouă consultare, care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient şi mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii - justiţie, politică penală -, până când nu se exprimă poporul, până nu cunoaştem voinţa suverană a românilor!", a spus președintele Iohannis.
 
[citeste si]
Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.28