EXCLUSIV  O juristă româncă din Germania răspunde la cinci întrebări legate de traiul acolo. ”Da, mamele primesc ”un salariu” din partea statului”/ VIDEO

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Andreea Covaci-Ernst, invitată / Sursă: Youtube - Știri Diaspora
Foto: Andreea Covaci-Ernst, invitată / Sursă: Youtube - Știri Diaspora

O juristă româncă din Germania a vorbit despre noile scăderi de prețuri a imobilelor, ce reguli trebuie respectate și ce beneficii ai ca locuitor în Germania. ”Am avut o clientă care a primit amendă ca a luat o piatră dintr-un pârâu”. 

În cadrul emisiunii ”Departe de România” moderată de Gabriel Nuță Stoica, invitata Andreea Covaci-Ernst, o româncă stabilită de 12 ani în Germania, de profesie jurist, a răspuns la câteva întrebări legate de viața în țara în care locuiește în cadrul rubricii ”Adevărat sau Fals?”. 

 

Î: Este adevărat că statul german plătește un salariu întreg mamelor care stau acasă cu copilul pentru că acolo cei mici nu au loc la grădiniță?

R: „Da, dar în acest sens trebuie totuși să faci niște demersuri.  Nu vei primi doar așa niște bani. Este vorba de o hotărâre judecătorească prin care primăria trebuie să asigure locuri destule la grădiniță și în caz contrar, ar trebui să suporte consecințele pentru faptul că nu se ocupă de asta deloc. 

Este o criză imensă de locuri la grădiniță în Germania. Mamele nu se mai pot întoarce la muncă pe termen lung, unele dintre ele nu se întorc la muncă deloc, decât la momentul în momentul în care copilul este obligat să meargă la școală, la vârsta de șase ani.  Doar atunci pentru se pot întoarce la muncă pentru că niciodată nu găsesc un loc la grădiniță.

De fapt, este vorba despre plata unei despăgubiri lunare, în baza faptului că primăria este obligată prin lege să asigure un loc la grădiniță, nu este vorba de salariu.”

Î: Este adevărat că se ieftinesc locuințele în Germania? 

R: „Da, scad prețurile, era și timpul. Una din cele mai mari probleme al imobiliarelor este că sunt extrem de scumpe și plătești o viață întreagă ca să plătească și copiii tăi ulterior, să pună din nou ipotecă pe casă, pentru a putea fi succesorii tăi. Era de înțeles ca prețurile să scadă. Nu reușeai să plătești o casă pe parcursul vieții tale și așa rămânea să dai ratele la bancă moștenitorilor tăi. La fel, taxa de moștenitor este de până la 25% din valoarea imobilului.”

Î: Este adevărat că Germania are o politică în ultimii ani de a reduce ajutoarele sociale?

R: „E adevărat, da, sistemul social este foarte încărcat dar este încărcat de costul vieții, după cum spuneam. Mulți oameni care beneficiază de ajutorul social lucrează însă salariile lor nu le pot acoperi costurile.”

Î:  Este adevărat că în Germania se interzice sau se va interzice circulația mașinilor în weekend? 

R: „Da, este așa de multă poluare încât nu există altă soluție pentru a reduce poluarea la nivelul la care spune legea. Ei au făcut o lege pe care trebuie singuri acum să o respecte, bine, s-au aliniat cu normele europene. E clar că a existat și o presiune din partea Uniunii Europene, dar Germania este și o țară de tranzit și o țară industrializată.

Nu are ce să facă decât să reducă la nivelul normelor europene poluarea și altă soluție nu este viabilă încât să rămână oamenii fără locuri de muncă. În acest context a apărut această discuție de a interzice circulația mașinilor în weekend.  Încă nu s-a votat așa ceva. Deocamdată nu s-a interzis, însă sunt discuții.

Î: Este adevărat că primești amendă dacă îți lași încălțămintea în fața ușii? 

R: ”Da, este posibil oricând ca cineva de sus să coboare să se împiedice de papucii tăi și noi ardelenii avem o vorbă ”Îl plătește de-a bun”. Proprietarul tău poate interzice, pur și simplu, să nu pui orice fel de lucru în hol dacă el consideră că este prea îngustă casa scării. Da, doar pentru a putea să fie făcute evacuarea în caz de incendiu poate să îți interzică să pui orice lucru, oricât de mic.

Toată lumea știe că Germania este o țară cu reguli și inițial este încântat de ideea de a trăi într o țară cu reguli. Câteodată faci niște lucruri care nici măcar nu știi că nu ai voie și iei amendă. Am o clientă care într-o zi, ca să și decoreze grădina, a luat o piatră din pârâu din spatele grădinii ei și piatra respectivă a trebuit returnată la locul la care a fost luată și a primit amendă. 

Deci nu știi că e posibil, și te pârăsc vecinii. Zici că ăștia (n.r nemții) de la școală îi învață să pârască. În timpul pandemiei, polițiștii nu ieșeau pe stradă pentru că știau că vecinii o să pârască că a ieșit cineva din casă după ora 10:00. ”

Pentru mai multe informații, pe Andreea o găsiți pe Facebook și Tiktok sub numele de ”Familia în Germania”. Acolo puteți găsi foarte multe informații utile referitoare la cum funcționează viața în Germania. 

 

Departe de România, o emisiune cu și despre românii din diaspora

Emisiunea "Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct al site-ului ȘtiriDiaspora, este în primul în rând o emisiune cu și despre românii din afara granițelor țării. În fiecare săptămână descoperim povești interesante ale românilor stabiliți în străinătate, vorbim despre aspecte din viața de zi cu zi, probleme de integrare, provocări, dar și despre bucurii și împliniri. Totodată, vom încerca să aflăm ce mai înseamnă România pentru românii din diaspora: "acasă" sau doar țara de origine.
Pe lângă poveștile românilor stabiliți în afara granițelor, în cadrul emisiunii sunt uneori invitați și oficiali ai statului sau lideri politici care ne oferă informații relevante pentru cei din diaspora. 

Emisiunea "Departe de România" se difuzează pe site-ul ȘtiriDiaspora, canalele de Youtube și paginile de Facebook DC News TV, ȘtiriDiaspora și DC News.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi și relevante informații, vă puteți abona la notificările site-ului știridiaspora.ro și să ne urmăriți pe canalele de social media. Dacă v-a plăcut emisiunea, nu uitați să apăsați butonul "Like" și să distribuiți mai departe.

Vă mulțumim că sunteți alături de noi!

Site: https://www.stiridiaspora.ro/ 

YouTube: https://www.youtube.com/@stiridiaspora9142 

Facebook: https://www.facebook.com/stiridiaspora.ro

TikTok: https://www.tiktok.com/@stiridiaspora.ro 

 

VIDEO

 

Youtube video image

 

-------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel