O bandă de escroci români din Germania a înșelat zeci de nemți la târgul de carte de la Leipzig. Au fost prinși și expulzați

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
sursa foto: Freepik
sursa foto: Freepik

Escrocii români au fost prezenți zilele acestea la Târgul de Carte de la Leipzig, din Germania. 

Românii sperau la un public deosebit de credul în agitația târgului. 

Șapte membri ai unei bande (cu vârste cuprinse între 17 și 31 de ani, toți români) s-au echipat cu clipboard-uri cu mesaje în limba germană, s-au plimbat prin toate sălile de expoziție la ora prânzului, s-au amestecat cu fanii literaturii și au dispărut din nou în mulțime. Peste 40.000 de oameni au fost la târg în prima zi. Sâmbătă, aproximativ 2.000 de editori din 40 de țări și-au prezentat noille titluri. 

Dar banda de escroci nu era interesată de asta. Infractorii și-au confecționat legitimații false și au scris mesaje în limba germană, alături de care erau tabele unde oamenii ar fi trebuit să-și scrie numele și suma donată: „Susțineau că strâng bani în numele unei asociații de copii surdo-muți”, informează poliția din Leipzig .

Înșelătoria a funcționat inițial - până când vizitatorii au devenit suspicioși și au sunat la poliție. Întrucât la târg a fost format un dispozitiv de securitate special, ofițerii au ajuns foarte repede la fața locului și i-au prins în flagrant pe escroci. Poliția a preluat ancheta și a confiscat mai multe fișe de donație pe care se aflau numele tuturor celor înșelați. 

Când au fost percheziționate mașinile membrilor bandei, s-a ajuns la concluzia că reușiseră în câteva ore să strângă mii de euro. Toți cei șapte au fost investigați și expulzați imediat. 

Listele sunt completate înainte cu nume false

 

Poliția avertizează împotriva hoților care obișnuiesc să mai jefuiască oamenii și printr-o altă metodă: cu ajutorul unui clipboard, adesea folosit ca paravan pentru a fura bani din buzunarele sau borsetele victimelor, în timp ce persoana credulă se înscrie pe lista de donatori. Lista era, de obicei, completată în prealabil cu mai multe nume false, pentru a linişti victimele cărora li se oferea un fals sentiment de siguranţă, oamenii văzând că înaintea lor au donat și alții. 

Târgul de carte se încheie duminică (24 martie) cu un total de aproximativ 300.000 de vizitatori, inclusiv vedete precum Sandra Hülser , Sky Du Mont, Bernhard Schlink, Dieter Birr de la Puhdys și Katja Riemann. Următorul târg de carte va avea loc peste un an, mai exact, între 27 și 30 martie 2025. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel