Numărul ucrainenilor care intră în România crește în fiecare zi

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Joi, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 97.552 de persoane, dintre care 13.825 de cetăţeni ucraineni, în creștere cu 10,4% faţă de ziua precedentă, care la fel, a reprezentat o creștere față de ziua de alaltăieri, conform datelor Poliției de Frontieră. 

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 8.602 cetăţeni ucraineni, în creștere cu 1,8%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.358 cetăţeni ucraineni, creștere cu 22,9%.

De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 23.06.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.299.345 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.333.874 ucraineni.

„În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare. Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei au fost dispuse și la granița terestră, fiind suplimentate echipajele care derulează misiuni în zonele de responsabilitate. Se acționează în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date și informații, precum și de adoptare în comun a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute”, se arată în finalul comunicatului.

Populația generală a Ucrainei, nemulțumită de faptul că sunt înrolați tot mai mulți civili pentru a fi trimiși pe front 

 

Frustrarea crește în Ucraina, în timp ce autoritățile continuă să trimită civili fără experiență pe linia frontului, pentru a lupta cu militarii ruși, relatează NBC.

În timp ce numărul morților din Ucraina continuă să crească, membrii familiilor celor care luptă împotriva rușilor s-au declarat supărați că cei dragi, fără experiență militară, sunt trimiși pe front

Viktoriia Bilan-Rashchuk are 43 de ani și locuiește în Kiev. Soțul ei a fost trimis în orașul Severodonetsk din estul țării fără a avea experiență militară. Ea povestește că a strâns bani pentru a trimite diferite echipamente unității soțului ei, bombardată intens de ruși.

Femeia a mai spus că este „pregătită să protesteze" față de situația din țară.

„Guvernul nu face suficient pentru a-i sprijini. Cu cât durează mai mult, cu atât mai mulți oameni se vor supăra", a declarat Bilan-Rashchuk pentru NBC.

La începutul acestei luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina pierde până la 100 de soldați pe zi.

 

Ce se mai întâmplă pe frontul ucrainean

 

Aflat sub un potop de foc al artileriei ruse, oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei trăieşte un ''infern'', potrivit autorităţilor ucrainene, care admit avansul trupelor ruse ce încearcă să preia sub control întreaga regiune ucraineană Lugansk, punctul central al luptelor între trupele ucrainene şi cele ruse în ultimele săptămâni, relatează miercuri AFP.

''Ruşii se apropie de Lisiceansk, pătrund în localităţile învecinate şi bombardează oraşul'', a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, în a 119-a zi a invaziei ruse în Ucraina.

De cealaltă parte a râului Siverski Doneţ, imposibil de trecut după ce podurile au fost distruse, ''luptele continuă pe străzile din Severodoneţk'', mai informează Gaidai.

Buzunarul de rezistenţă al armatei ucrainene din jurul oraşelor Lisiceansk şi Severodoneţk este singura zonă din Lugansk care nu se află sub controlul forţelor ruse, dar trupele ucrainene riscă să cadă sub încercuire la sud de Lisiceansk, relatează agenţia DPA.

Rusia mobilizează tot mai mulți soldați în Donbas



După aceste două oraşe, următoarele ţinte previzibile ale trupelor ruse sunt oraşele Slaviansk şi Kramatorsk. Potrivit raportului zilnic al Statului Major al armatei ucrainene, poziţiei ucrainene de nord de Slaviansk sunt supuse tirurilor de artilerie, ca pregătire a unui atac.

''Rusia se pregăteşte după toate probabilităţile să desfăşoare un număr important de unităţi de rezervă în Donbas'', estimează la rândul său Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), în sudul Ucrainei trupele ruse par să fi preluat din nou controlul asupra malului drept al râului Inguleţ, situat între oraşul Nikolaev, aflat sub control ucrainean, şi Herson, oraş mai la est ocupat de armata rusă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre progrese ale trupelor ucrainene în sud în mesajul său video de marţi seară, dar miercuri Statul Major al armatei ucrainene nu a oferit detalii, menţionând doar că trupele ruse îşi direcţionează eforturile către prevenirea unui atac ucrainean.

În acest timp, în partea de sud a Rusiei, lângă graniţa cu Ucraina, un incendiu a izbucnit la o rafinărie peste care s-a prăbuşit o dronă, autorităţile ruse afirmând că este vorba despre un atac ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel